Nejdřív ji zrazovali muži, a když konečně našla aspoň trochu klidu v klášteře v Želivě, kde v posledních letech trávila většinu času, zradilo ji zdraví. Týden po svých sedmdesátinách oznámila: Mám rakovinu a přijdu o obě prsa.

Už když se narodila, nebyly sudičky zrovna nejštědřejší. Rodiče byli oba dělníci a malé hospodářství v Krkonoších je sotva drželo nad vodou. Pak tatínek zemřel a všechny plány malé Nadi na to, že se stane hollywoodskou hvězdou, vzaly za své. S maminkou a sestrami se přestěhovaly do Trutnova a Naďa šla na zdravotnickou školu. To bylo zaměstnání, které ji mohlo uživit. V místní nemocnici vydržela čtyři roky. „Vřelé slovo pomůže víc než drahé léky. Když zpíváte, tak to je to samé,“ řekla o mnoho let později v rozhovoru pro Lidové noviny.

Fotogalerie
1 fotografie


Největší tragédie
Asi největší tragédie Nadina života se stala v prvním manželství s Karlem Urbánkem, které trvalo osm let. „Odjížděl tehdy do Pardubic a já ho šla vyprovodit. Zamávala jsem a v tu chvíli jsem ucítila bolest v břiše. Věděla jsem, že je to hodně špatné,“ vzpomínala v televizní 13. komnatě s pláčem Naďa.

Lékaři v nemocnici konstatovali, že děťátko je po smrti, ale že ho musí stejně ještě porodit. To byl hřebíček do rakve jinak v podstatě šťastného manželství. Karel začal pít, přestal chodit domů a odcizili se natolik, že vztah úplně skončil.

Dávám ti dar
„Když to můžu po těch letech srovnávat, Pepu Abrháma jsem milovala ze všech mužů nejvíc,“ říká zpěvačka, která v době, kdy spolu chodili, prožívala vrchol slávy. Pak ale jednoho dne zašla ke kadeřnici, která to nevydržela a s pláčem jí řekla, že její milovaný muž, se kterým tolik chtěla mít dítě a který se na to podle svých slov ještě necítil, chodí s Libuškou Šafránkovou. Jedna z nejznámějších zpěvaččiných písní, Dávám ti dar, je právě o dítěti, které tolik toužila Josefu Abrhámovi porodit. Co touhle písní myslela, ale Pepovi nikdy neřekla.

Šťastný konec? Ne na dlouho
Po rozchodu s Josefem Abrhámem odjela do Nashvillu, kde se znovu provdala. Abrhám se o její svatbě dozvěděl až z novin. „Bylo to trošičku z trucu, ale rychle se to vytratilo. A já konečně zase měla pocit, že jsem šťastná. Navíc se nám narodila Janička, všechno bylo tak krásné,“ vzpomíná Naďa na druhého manžela, Jana Nemejovského.

Jenže po nějaké době přestal pan Nemejovský, jak ho dnes označuje, chodit domů a s rodinou netrávil téměř žádný čas. Až odešel úplně a z Nadi se stala dvakrát rozvedená matka samoživitelka. Dcera Jana Fabiánová, úspěšná zpěvačka, je dnes matce jedinou oporou.

Další láska, další průšvih
Víc než dva roky byla Naďa bez partnera. „Neměla jsem na chlapy ani čas, ani chuť. Musela jsem živit rodinu. Někteří říkali, že jsem neměla čas Janu vychovávat, protože jsem dělala kariéru. Ale já nikdy kariéru dělat nechtěla. Já jsem musela,“ brání se zpěvačka dodnes s hořkostí a křivdou v hlase.

V roce 1990 se ale provdala znovu, tentokrát za emigranta do Švýcarska, Josefa Havlíka. Přestala zpívat a odjela za ním do Švýcarska. Janě sliboval nejlepší světové školy, Nadě krásné stáří, během kterého spolu procestují celý svět. Místo toho se s ním Naďa dodnes soudí, protože kvůli exekucím za dluhy ze společného manželství přišla úplně o všechno. „Až později jsem ke své lítosti pochopila, že jsem byla důkladně vybrána, abych v Československu otvírala dveře institucí, do kterých on by se nikdy nedostal. Že já jsem ta, která mu otevře možnost úvěrových smluv a která je podepíše. A když se něco stane, tak to bude na mně, protože já jsem ta, která je podepsala,“ uzavírá smutný příběh dalšího zkrachovalého manželství zpěvačka a herečka, která byla jednou z největších českých sexbomb 60. a 70. let.

Smrti se nebojím
V 60. letech zpěvačka spolupracovala s Jiřím Grossmannem, který jí napsal nádherný hit Závidím. Jiří napsal text, když onemocněl leukemií, a dnes se jeho slova asi Nadě vrací. Svou víru v dobro možná získala díky němu. „Stárnutí se nebojím. Ani smrti. Ve chvíli, kdy se narodíte, máte jedinou jistotu – že jednou umřete. Dokonce už mám zamluvené místo s krásným výhledem na hřbitově v Želivě, kde teď bydlím. Když už nemám barák, tak aspoň místo na hřbitově...“ smála se Naďa v jednom z rozhovorů ještě předtím, než prošla martyriem vážné nemoci.

Cítila se zdravá, jen z jakéhosi pocitu zodpovědnosti se nedávno nechala vyšetřit na mamografu. Výsledek byl šokující – lékaři našli v obou prsech agresivní nádor. Operace byla neodkladná. Zpěvačka přišla o oba prsy, ale statečně bojuje dál.