Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kulturista Adam Cibuľa (45): Tentokrát už mistrovství nepropiju. A vyhraju!

Autor: Jana Chmelíková - 
12. července 2009
05:00

Slovenský kulturista Adam Cibuľa (45) má sportovní kariéru jako na houpačce. Svou pracovitostí a snahou se postupně stal pětinásobným mistrem Evropy. Kvůli své nezodpovědnosti a nespolehlivosti měl ale opakovaně zákaz činnosti a dokonce byl i vyloučen z reprezentace.

Jak se žije tomuto Romovi, který se o maličký byt dělí se svou ženou a šesti dětmi?

Osud asi nejkontroverznějšího slovenského sportovce skvěle ilustruje příhoda, která se stala po letošním evropském šampionátu v srbském Novém Sadu, ze kterého si Adam odvezl zlatou medaili. Adam dorazil do Bratislavy, kde ho čekala řada fanoušků. Ti se ale po necelé hodině rozešli a Adamovi nezbylo, než s taškou a trofejí vyrazit na bratislavské autobusové nádraží. Před sebou měl pětihodinovou cestu do Rimavské Soboty, odkud se musel ještě dotrmácet do Hnúště, kde žije.

„To už je realita tohohle sportu. Nezbohatnete na něm. Podívejte se, kolik mám titulů. A stejně musím obracet každý cent. Mám dluhy a dokonce ani manželce a dětem jsem nemohl přivézt žádný dárek. Nemám na ně peníze,“ říká trochu sklesle šampion v kategorii do 65 kg, který je prý letos v životní formě.

Nahoru a dolů

V roce 1993 začala Cibuľovi téměř pohádková cesta do vrcholového sportu. Právě se vrátil z vězení, kde seděl za bitky a příživnictví, a pracoval ve fitness centru v Hnúšti, městečku na půl cesty mezi Banskou Bystricí a Košicemi. Tam přišel na to, že má skvělé geny – svaly mu rostou rychle a vypadají dobře.

Ještě ten rok si odvezl první zlato z mistrovství Evropy, o rok později úspěch zopakoval. V roce 1995 začal spolupracovat s bývalým federálním mistrem v kulturistice, Dušanem Ďubkem. Ten je jeho manažerem a trenérem dodnes. A i Adam ví, že mu nejednou zachránil kůži.

V roce 1996 přišel první průšvih. Adam neodjel na mistrovství světa, protože se s kamarády zapovídal v hospodě a nestihl letadlo. Dostal za to dva roky distanc. Po návratu vybojoval v roce 1998 evropské stříbro, ještě na podzim toho roku se ale odmítl podrobit dopingové zkoušce, protože „komisi nepotřeboval nic dokazovat“. Za to dostal další tříletý zákaz a byl dokonce vyloučen z reprezentace. Normální člověk by se poučil a začal sekat dobrotu. Ne však Adam. Údajně kvůli finančním problémům přerušil přípravu na další mistrovství světa, i když už měl zakoupenou letenku a Slovenská asociace kulturistiky, fitness a silového trojboje (SAKFST) tvrdí, že od ní a od sponzora dostal celkem 60 tisíc slovenských korun.

Návrat za všechny peníze

Během všech těch úspěšných i méně úspěšných let se Adamovi narodilo šest dětí. Momentálně je nezaměstnaný, na středním Slovensku je práce málo. Živí se příležitostnými pracemi – nejčastěji jako kopáč. „Není to špatná práce, aspoň posiluju i v pracovní době,“ směje se sympatický Rom, do kterého by na první pohled pětinásobného mistra Evropy řekl jen málokdo. Kvůli problémům s prací a početné rodině má Adam ale také spoustu dluhů. A nebýt Dušana Ďubka, už by byl i bezdomovcem. „Jen na nájemném dlužím 700 eur (asi 19 tisíc Kč). Platíme 200 eur (zhruba 5400 Kč) měsíčně a já je prostě neměl. Snažím se ale všechno splatit, nevím, kam bychom s rodinou šli,“ přiznává Adam.

Slovenský zázrak před téměř dvěma lety ukončil kariéru. V prosinci loňského roku ale přišel za Ďubkem, že by se chtěl vrátit. „Řekl jsem si, že buď už budu kulturistiku dělat pořádně, nebo s tím seknu. A já ji dělat chci,“ říká odhodlaně. „Do mistrovství zbývalo půl roku, tak jsme si řekli, že za pokus to stojí, a stanovili jasná pravidla,“ říká Ďubek. Adam nakonec vyhrál páté evropské zlato. „Nesmí přijít žádný výkyv v trénincích, žádný průšvih, musí dodržovat životosprávu a disciplínu. I přesto, že už mu je pětačtyřicet, je ve skvělé formě a má na to, aby bojoval i o medaile na mistrovství světa,“ je si jistý Ďubek. Adam už skoncoval i s alkoholem, pije jen výjimečně. Kvůli pití si nadělal dluhy, opustila ho žena a přišel o byt, takže pět let strávil ve vyhnanství v osadě Klenovec. A nerad by, aby ho zas žena opustila.

Důvěra sponzorů

Důležité je, že Cibuľovi uvěřil nejen Ďubek, ale i sponzoři. Ti se mu v posledních letech kvůli nezodpovědnosti a nedisplinovanosti vyhýbali. Jeho příběh ale zaujal fotbalového mecenáše z Rimavské Soboty, Ladislava Sedmáka. „Slíbil, že mě bude podporovat až do mistrovství světa, a že mi nechá spravit zuby. Jen ty budou stát 1700 eur (asi 46 tisíc Kč)!“ pochvaluje si Adam. Nad tím, jak silně Adam kouří a jeho nejoblíbenějším jídlem je kousek špeku, kroutí odborníci na výživu hlavou. Být s takovouto životosprávou špičkovým sportovcem je totiž opravdu umění. „Rozčilují mě názory, že mi stačí dát si kus špeku a že mi hned narostou svaly. Musím tvrdě trénovat, jako každý jiný,“ durdí se drobný chlapík.

„Jeden z principů kulturistiky je v tom, že se musí zcela odbourat tuk mezi svaly a kůží. Aby byly co nejlépe vidět. Tento stav ale není dlouhodobě udržitelný, ten se navozuje vždy až několik týdnů před závody,“ vysvětluje Dušan Ďubek spekulace o tom, že je jeho svěřenec mutant, který se postaví a vyhraje. „Trénink a dieta se prostě oklamat nedají,“ podotýká hrdý Adam, který teď pilně trénuje na světový šampionát. Tentokrát na něj prý dorazí a chystá se ulovit i nějakou z medailí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

akrapaz ( 12. července 2009 19:33 )

tak to je typická cigánská povaha: nespolehlivost, krást, podvádět. Svaly mu nepomůžou, když hlava je prázdná.

Zobrazit celou diskusi