Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V australském městečku zakázali PET lahve!

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: Pavel Mazáč SPORT)
Autor: Famous, jos - 
10. července 2009
07:35

Zatímco v Česku chtěli ekologové zavést zálohu na PET lahve užívané k balení vody a nápojů, v australském městečku si obyvatelé kvůli neekologičnosti těchto obalů odhlasovali úplný zákaz PET lahví.

V Bundanoonu v Novém Jižním Walesu se nesmějí ani prodávat, ale trestné je i jejich pohazování.

Pro hlasovali vyjma jediného obyvatele všichni přítomní na veřejném zasedání obce. Tam občané rozhodli, že vodu v plastových lahvích ve své obci nechtějí. Jednak proto, že prázdné obaly hyzdí často jejich okolí, ale také zbytečně zvyšují objem komunálních odpadů.

Vedení městečka čítajícího dva a půl tisíce obyvatel nebude turisty nijak trestat, když do jejich končin zabloudí s plastovou lahví. Kampaní v ulicích naopak budou návštěvníky vyzývat k tomu, aby raději používali k osvěžení četné vodní fontánky umístěné po celém městě.

A zástupce občanů John Dee tvrdí, že město vyburcovala k tomuto rozhodnutí společnost, která chtěla u nich vodu čepovat z podzemního zdroje, odvážet do Sydney, tam balit do PET lahví a vozit zpět do prodejen městečka.

„Přinutilo to lidi, aby se podívali na vliv balené vody na životní prostředí, a naše obec docela hlasitě protestovala,“ vysvětlil Dee pro BBC.

Rozhodnutí městečka Bundanoonu uvítal i premiér australského státu Nový Jižní Wales, Nathan Rees vyzval politiky, aby balenou vodu rovněž nenakupovali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi