Nějaký čas hledal útěchu na dně skleničky, ale ani alkohol nedokázal otupit jeho bolest a žal.

Možná i to byl důvod, proč kdysi poměrně často obsazovaný herec zůstal bez práce. Sem tam se mihl v divadle, občas jeho hlas zazněl z rádia, ale pro něj to bylo málo. Podle hercových kolegů se uzavíral do sebe a v poslední době si začal stěžovat na úporné bolesti a točení hlavy.

Fotogalerie
4 fotografie

Kdy přesně Miroslav Masopust vydechl naposledy, musí určit až soudní pitva. Míťa, jak herci říkali kolegové, zemřel sám za zavřenými dveřmi svého bytu. „Míťa mi od neděle nebral telefon, měl jsem zlé tušení, že se něco stalo,“ přiznal Blesku smutně herec Jiří Klem (64). A právě on, zřejmě jediný přítel, který Masopustovi zbyl, přivolal ve středu policii a nechal otevřít byt.

S přítelem a kolegou z DAMU Míťou Masopustem se Jiří Klem už mohl rozloučit jen v duchu. Do bytu, kde herec zemřel, ho policisté již nepustili a příčinu smrti, stejně tak, jako přibližné datum, stanoví až pitva. Je možné, že bolesti hlavy signalizovaly nějaké vážné neurologické potíže.

Posledními roky života provázela Miroslava Masopusta samota a opuštěnost. Kdysi hojně obsazovaný herec upadl zcela nepochopitelně v zapomnění. Divadelní, filmoví i televizní tvůrci jako by o něm nevěděli. Přitom v 70. a 80. letech šel Masopust z role do role. Lásky hra osudná, Kdo hledá zlaté dno, seriál Zlá krev, Třicet případů majora Zemana a samozřejmě úspěšná komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kde Masopust hrál frajerského vodníka poslaného z ústředí, aby zachoval vodnický rod.

„Kdyby dostal aspoň malou roličku v některém ze seriálů, kdyby o něj někdo v divadle projevil zájem, mohl tady ještě být,“ míní kolegyně Luba Skořepová (85), kterou s Masopustem pojí jeho poslední působiště Divadlo Rokoko. „Psychika je pro život moc důležitá a on si zřejmě připadal zbytečný,“ dodala se soucitem herečka.