Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přívoz k Císařské louce bude opět zprovozněn!

Podolí - Smíchov
Podolí - Smíchov  (Autor: Jiří Rubeš)
Autor: ČTK, val - 
10. července 2009
05:00

Přívozy mohou začít opět jezdit díky tomu, že hladina Vltavy klesá a také prognózy meteorologů jsou poměrně příznivé. Poslední tři přívozy budou podle Drápala zprovozněny v pondělí nebo úterý.

Od pátku opět začne jezdit přívoz P5, který spojuje Jiráskovo náměstí a Císařskou louku. Od víkendu už funguje také přívoz P3 na trase Lihovar - Dvorce a Žluté lázně. Lodní linky P1, P2 a P4 budou i nadále mimo provoz. Důvodem přerušení provozu přívozů byl první povodňový stupeň na Vltavě.

Průtok Vltavy v hlavním městě přesahoval ve čtvrtek 500 metrů krychlových za sekundu. Vrata na Čertovce zůstávají stále ještě zavřena a jsou posledním protipovodňovým opatřením v Praze. Vrata se otevírají, až když se průtok dostane pod 460 kubíků za vteřinu.

Prvního povodňového stupně Vltava dosáhla v pátek 26. června kvůli upouštění přehrad na vltavské kaskádě, které čelily náporu vody po vydatných deštích v jižních Čechách.

Metropoli chrání soustava mobilních i pevných hrází. Dosud je hotovo 14 kilometrů protipovodňových opatření, zbývá ještě dodělat asi sedm kilometrů především v oblasti Zbraslavi. Soustava je navržena tak, aby ochránila město před povodní takového rozsahu, jako byla ta v roce 2002. I při obdobné povodni by přitom měla zbýt ještě bezpečnostní rezerva 30 centimetrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi