Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hladina Dyje opět stoupla, pohotovost je na třech místech

Hladina Dyje již kulminuje, to znamená, že se drží na stálé hranici 260 cm (průtok 144 kubíků za vteřinu).
Hladina Dyje již kulminuje, to znamená, že se drží na stálé hranici 260 cm (průtok 144 kubíků za vteřinu).  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK, pal - 
8. července 2009
13:46

Kvůli vydatnému dešti v noci na středu stoupla hladina řeky Dyje. Druhý stupeň povodňové aktivity, takzvaná pohotovost, platí na třech místech v Jihomoravském kraji!

K Vranovu a Znojmu přibylo také Podhradí nad Dyjí na Znojemsku. Podle vodohospodářů se voda zatím nikde nevylila z břehů. Povodňové výjezdy zatím neregistrují ani hasiči. ČTK to zjistila na dispečinku Povodí Moravy a hasičů.

Pohotovost ve Vranově a Znojmě platí už od úterka. Důvodem je vypouštění vody z Vranovské přehrady a vodní nádrže Znojmo. Vodohospodáři chtějí vytvořit prostor pro zadržení vody z očekávaných srážek. Ráno vyhlásili druhý stupeň také v Podhradí.

Na dalších místech na Dyji platí první stupeň povodňové aktivity, takzvaná bdělost. Týká se to Ladné a Nových Mlýnů na Břeclavsku a nově také Hevlína na Znojemsku. Přes noc se zvedla hladina i na Svratce ve Veverské Bítýšce.
Krajem se v úterý večer a v noci na dnešek přehnaly bouřky. Hasiči museli čerpat vodu ze sklepů a výkopu například v Boskovicích na Blanensku, Brně-Starém Lískovci a ve Vyškově. Na několika místech na Brněnsku hasiči odstraňovali z cest spadlé stromy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi