Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ind žije s pěti ledvinami: Dostal je od příbuzných

Ledviny
Ledviny  (Autor: wikipedia.org)
Autor: Famous, šim - 
8. července 2009
12:54

Třiatřicetiletý indický fotograf Jaswant Singh žije s pěti ledvinami. Filtrační orgány nemá dva, jako běžný smrtelník, ale k nim navíc mu lékaři transplantovali další tři darované od dvou sester a matky

Vše začalo tím, když původní pár přestal pracovat a lékaři se rozhodli přidat třetí, bez toho aniž by tělu vlastní ledviny odstranili.

Jenže ani třetí ledvina od starší sestry nefungovala, tak přidali lékaři transplantací čtvrtou od další sestry. A když se situace opakovala, nechali v těle čtyři orgány a přidali ještě pátý od matky.

„Ledviny mi s radostí darovaly moje sestry a matka. Nebály se vůbec a udělaly to dobrovolně,“ tvrdí třiatřicetiletý Singh.

První transplantaci podstoupil Singh v roce 2002, kdy jeho vlastní orgány přestaly fungovat. První darovaná ledvina od sestry ale byla funkční jen rok.

„Nicméně mé tělo odmítlo ledvinu ve chvíli, kdy jsem kvůli finančním okolnostem přestal užívat pooperační léky,“ vysvětlil fotograf příčinu selhání darované ledviny. Po dvou letech na dialýze ale dostal další ledvinu od mladší sestry. Jenže opět vydržela fungovat jen čtrnáct měsíců a musel zpět na dialýzu.

„Nová ledvina zatím funguje v pořádku,“ uvedl Singh z Pandžábu s tím, že matčina ledvina by mu konečně mohla zachránit život. „Ale teď jsem ještě na těžkých lécích. Vše bude jasné teprve ve chvíli, kdy vysadím léky, to bude za šest měsíců,“ dodal fotograf, podle něhož by si třetí transplantaci nemohl dovolit, kdyby mu ji klinika nevykonala zadarmo. Lékaři z transplantační jednotky prý byli jeho osudem tak pohnuti, že k operaci zdarma skutečně kývli.

A když selže i třetí darovaná ledvina? „Mám ještě bratra a otce, mohu pořád doufat,“ dodal Singh.

Slavek ( 8. července 2009 14:39 )

Laik se divi a nevericne krouti hlavou, odbornik emigruje. Je to naprosto bezna praxe, ze se transplantovany organ pridava do tela (do brisni dutiny). K vyndavani vlastnich organu neni zadny duvod. Naopak, hrozi tim dalsi komplikace. A neni treba psat o indech, protoze i v cechach jsou lide, kteri maji uz treti transplantovany organ - cili dohromady 5 ledvin.

Zobrazit celou diskusi