Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Studenti vyzývají poslance: Zkuste si státní maturitu!

Demonstrace proti státní maturitě
Demonstrace proti státní maturitě  (Autor: Foto ČTK)
Autor: šim - 
8. července 2009
08:56

Středoškolští studenti se rozhodli znovu upozornit na nepřipravenost tzv. státních maturit. Vyzývají poslance, aby si přišli zkusit maturitní zkoušku. A budou opět pochodovat Prahou. Protestní akce se bude konat v Praze na Císařské louce.

Studenti v otevřeném dopisu vyzývají české poslance, aby si přišli zkusit vykonat státní maturitu a sami tak došli na to, jak je celá nová forma závěrečné středoškolské zkoušky nedotažená.

„Máte jedinečnou příležitost získat si zpět respekt a důvěru velké části naší generace. Rozhodujete o nás, a proto vás žádáme o skutečnou pozornost a zájem o naše problémy,“ píší studenti ve svém otevřeném dopisu.

Politici, kteří si na maturitu troufnou, se mohou registrovat na emailu mluvčího studentů Adama Cypricha. Masový zájem poslanců by ale studenti očekávat neměli. Jen málo z nich dobrovolně vystaví svou kůži na trh se vzděláním.

 

Politici před školní tabulí

Rupnout například z dějepisu? Pro českého politika to rozhodně není nemožné. Jak se ostatně ukázalo před dvěma lety v kontrolním testu MF Dnes pro tuzemské poslance, mnozí z nich vůbec netušili, kdy byla například založena Karlova univerzita. Na tuhle otázku pro blbky, jak ji nazvala Vlasta Parkanová, nedokázali Jana Vaňhová a Zdeněk Kořistka odpovědět vůbec. Škromach to netrefil o dva roky a korunu všemu nasadil ogar Mirek Topolánek – spletl se o 86 let!

V zeměpise to dopadlo dost podobně. Když bylo na řadě poznávání vlajek, perlil Vítězslav Jandák. Maďarskou vlajku přiřkl Bulharsku, kubánskou ovšem poznal bez potíží. Vlajku Anglie nejdřív vnucoval Švýcarsku, ale pak se rozhodl, že taková vlajka vlastně vůbec neexistuje.

Studenti tak chtějí navázat na protestní akci z 19. června tohoto roku, kdy jich tisíce pochodovaly Prahou. Svolávali se pomocí sítě Facebook. Vyjitím do ulic chtěli upozornit na nepřipravenost a nedotaženost státních maturitních zkoušek.

Součástí protestní akce, která se uskuteční 16. července, bude od 14 hodin pochod pražskými ulicemi a koncert několika kapel (Tam Tam Orchestra, Niceland, Bengas, Latitude 77) na Císařské louce. Pokud se dostaví odvážní poslanci, čekat je tam bude přezkoušení…

Otevřený dopis studentů poslancům:


Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně,

dovolte mi, abych vás jménem studentů protestujících proti projektu státních maturit pozval k vykonání státní maturitní zkoušky.

Jak jistě víte, tento problém se s námi táhne už řadu dnů, týdnů, měsíců a let. Je nám jasné, že není ve vašich silách věnovat detailní pozornost každému zákonu. Také víme, že vaše priority nejsou stejné jako ty naše. Máte jedinečnou příležitost získat si zpět respekt a důvěru velké části naší generace. Rozhodujete o nás, a proto vás žádáme o skutečnou pozornost a zájem o naše problémy. Máme své argumenty a jistě uznáte, že o stavu své připravenosti víme nejvíce.

Chceme vám tedy dát možnost vyzkoušet si to, co státní maturita obnáší, čím budou muset každoročně procházet desetitisíce studentů a jestli se vám vůbec tato zkouška bude jevit jako maturitní.

Dáme vám všem prostor a čas a to přímo na studentské kulturně-protestní akci dne 16.7.2009 v 16:00 na Císařské louce v Praze.

Za protestující studenty
Adam Cyprich

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mumla ( 9. července 2009 16:41 )

Samozřejmě, proč by vám měl dávat maturitu jen proto, že jste makali na dvojky? Pokud to šlo tak lehce, nebyl zajisté problém se naučit i na tu maturitu.Generace vašich rodičů (zřejmě ta moje) měla opravdu lepší známky, ale zkuste hádat, čím to bylo? A moje vysvědčení má hodnotu, stejně jako následný VŠ diplom, což se o dnešních papírech říct nedá.

jerrysh ( 9. července 2009 14:36 )

učte se radši! Naše generace jinou než státní maturitu neznala.Ale zase to vysvědčení mělo svoji váhu. Témata písemných prací vyhlásil rozhlas a psalo se...Ale byla pak záruka, že úroveň znalostí je alespoň přibližně stejná. Koukněte na to ze strany ať už vysokých škol nebo zaměstnavatelů - kde mají záruku, že budete něco umět, až k nim přijdete?

gevi ( 8. července 2009 21:04 )

" s dvojkou z předmětu..." samozřejmě

gevi ( 8. července 2009 21:03 )

Milá slečno píšete o něčem o čem toho moc nevíte. My jsme povinně maturovali z češtiny, ruštiny (z obojího byly písemné práce) a z matematiky. Další předmět by volitelný. O studijní morálce,omlouvání nepřítomnosti, diskuzích co ano a co ne, o nějakém právu na demonstrace ani nemluvě. Ostatně nevím, kde jste vzala ten nesmysl, že třeba z dvojkou z předmětu jste nemohla vyletět od maturity.

honzina212 ( 8. července 2009 11:34 )

Myslíte si, že naše generace měla opravdu vše zadarmo? My nemohli doma sednout k počítači a vytisknout si referát z internetu, my šlapali do studovny, kde jsme strávili několik hodin. Letos moje dcera taky maturovala, takže vím, jak probíhala její výuka a jak ta naše. My si nemohli od 18-ti let psát sami omluvenky atd. atd... Našlo by se toho spousta. Tím samozřejmě nechci říct, že je vaše generace v něčem horší. I v té naší se najdou tací, kteří studiem procházeli s odřenýma ušima. Přeji hezký den

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa