Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlapeček (13 týdnů): Bude potřebovat třetí srdce!

Maminka je šťastná, že může svého synáčka alespoň obejmout
Maminka je šťastná, že může svého synáčka alespoň obejmout  (Autor: Róbert Baumgartner)
Autor: Erik Mihalko - 
8. července 2009
05:02

Prožijí si tu hrůzu znovu! Rodina 13týdenního slovenského chlapečka, kterému transplantovali srdíčko, je na pokraji zhroucení. Právě uplynul měsíc od unikátní operace. Zákrok sice dopadl dobře, ale rodiče se právě dověděli, že chlapeček bude muset v budoucnu podstoupit další transplantaci.

Rodina nejmladšího pacienta v dějinách Slovenska, kterému transplantovali srdce, nechtěla věřit vlastním uším. Manželům vytryskly slzy, když jim lékaři oznámili, že boj o život jejich synáčka zdaleka nekončí. Ačkoli transplantace dopadla výborně a chlapeček je už mimo ohrožení života, stále nemá vyhráno.

Celý život bude muset užívat léky a navštěvovat lékaře. Jeho tělíčko transplantované srdce stále považuje za cizí orgán. Kdyby léky vysadil, následovala by smrt. A i kdyby si dával velký pozor na své zdraví, jednoho dne ho stejně čeká transplantace znovu. „Určitě k tomu jednou dojde, je to osud všech transplantovaných orgánů,“ říká primář dětského kardiocentra Matej Nosáľ. Právě on vedl tým lékařů, kteří unikátní operaci provedli.

Rodinu tato zpráva zdrtila. Rodiče a bratříček se jen těžce smiřují s tím, že celou tu hrůzu budou muset vytrpět znovu od začátku. Lékaři si netroufají odhadnout, kdy k tomu dojde. „Transplantované srdce může pacientovi vydržet pět, maximálně patnáct let,“ upřesnil Nosáľ. „Doufám, že medicína do té doby pokročí, nechci to všechno prožít ještě jednou,“ řekla zoufalá maminka. Chlapečka, jehož jméno nebylo zveřejněno, už za pár týdnů propustí z nemocnice domů.

shadycz ( 14. července 2009 12:50 )

Ahoj, Hani seš blbá kráva a ten tvůj komentář stojí za hovno. Ty tvoje názory si strč za kloubouk a vůbec, vyser se uplně na diskuze v ČR. Akorád jsem podrážděnej! V Asii pod tlakem konzumujete psi a smrdí vám z huby, tak si ji nech laskavě zavřenou, protože pak se nedá dýchat... Miminko je bojovník Přeji krásný den, s pozdravem Shadýsek

paila ( 9. července 2009 16:04 )

1/ nezlobte se, ale vaše čestina není dobrá, slova už sice umíte .... hodně lidí Vás možná nepochopí právě kvůli vašemu stylu vyjadřování. 2/ pokud se Vám nelíbí evropské myšlení, tak se vraťte zpět do Asie, nikdo Vás v ČR násilým nedrží. 3/ znát řeč daného národa neznamená znát a pochopit danou kulturu, v ČR opravdu nikoho zabíjíme pro nové orgány, neměla byste tolik sledovat filmy. Většina Evropanů, když už se rozhodne mít dítě či děti, tak udělá maximum pro jejich přežití. Nežijeme ve středověku, ženy nejsou mašiny na děti!!!! CHLAPEČKOVI PŘEJI HODNĚ SÍLY A ZDRAVÍ A CELÉ JEHO RODINY HODNĚ TRPĚLIVOSTI. SNAD SE MEDICINA POSUNE DOPŘEDU A ON PROŽIJE PLNOHODNOTNÝ ŽIVOT.

sona1 ( 8. července 2009 15:59 )

nechapu jak ste prisla na vetu nechat dite umrit ........mate srdce vubec nebo si delate legraci...........nechapu

sona1 ( 8. července 2009 15:55 )

sak ty nikomu nic darovat nemusis.................uvazuj

chula ( 8. července 2009 15:08 )

taky by bylo řešení nechat chlapečka umřít. No co. Pořídíme si jiné. Jaká škoda, že? A pořídíme si jich radši více. Však ono některé zase umře, tak aby se nám nějaké dožilo dospělosti. Proboha! To je Vaše "asijské" řešení a náhled na věc?

Zobrazit celou diskusi