Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kolumbie: Našli masový hrob nebývalých rozměrů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: anc)
Autor: ČTK, jos - 
6. července 2009
20:40

Třicet mrtvol bylo odhaleno v hromadném hrobě v Kolumbii ve venkovské oblasti San José de Guaviare (400 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Bogoty).

Jde o jeden z největších hromadných hrobů odhalených v posledních letech v této zemi zničené politickým násilím, řekl ředitel kolumbijské tajné služby v departementu Meta Luis Tamayo.

"Předpokládá se, že 29 těl patří příslušníkům polovojenských jednotek, které se v roce 2005 dostaly do prudkých bojů nebo do léčky v sousední oblasti," cituje tohoto činitele agentura AFP.

K hromadnému hrobu byli bojovníci podle něho převezeni kamionem a pohřbeni byli v uniformách, botách a s odznaky své skupiny.

Třicátá mrtvola byla identifikována jako devětatřicetiletý Edilsio López, který byl zabit v roce 2002 na rozkaz jednoho velitele Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Koncem května prokuratura uvedla, že od září 2005 byly v 1760 obcích rozsetých po celé Kolumbii nalezeny mrtvoly 2164 obětí extrémně levicové gerily nebo extrémně pravicových polovojenských jednotek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi