Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blesk našel mezeru v zákoně o obsílkách

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Karolina Brožová, Eva Hofrichterová - 
7. července 2009
05:00

Odteď si svého pošťáka předcházejte a rozhodně se s ním nepouštějte do křížku. Nový zákon o obsílkách mu totiž dává do rukou moc, díky které vám může pěkně znepříjemnit život. Například prohrát soudní spor.

Blesk zjistil, že novinka, která mění doručování úředních obsílek, má mouchy. Podle ní totiž platí, že po deseti dnech doručení výzvy do vaší schránky, platí obsílka za doručenou. A to i přesto, že jste ji nikdy neviděli. Zákon totiž zapomněl na to, že i pošťák je jen člověk. Jakmile zapomene, nebo vám úmyslně výzvu nedoručí, nemáte šanci se o ní dovědět. Propásnete soudní řízení a následky si ponesete sami.

„Díky této novele se vůbec nemusíte dovědět, že vám něco bylo odesláno. Může to být souběh nepříznivých událostí a člověk tím opravdu může přijít ke škodě,“ řekl Blesku Jaroslav Vaško ze serveru E-pravo. „Žádný zákon, byť je sebelepší, nedokáže zcela vyloučit pochybení lidského faktoru,“ přiznala tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková s tím, že každý má možnost domáhat se u soudu neúčinnosti doručení. V tom případě ale musíte dokázat, že vám výzva nebyla doručena. To ale lze v případě zlovůle pošťáka jen těžko a rozhodnutí bude nakonec záviset na soudci.

palko1961 ( 7. července 2009 15:27 )

Dobry den pane postak, vydim,ze nesete soudni obsilku memu znamemu panu Novakovi.Tenhle muj dvoumetrovy kamarad se jmenuje Franta a my jsme se rozhodly, ze nam ten dopis date.Dekuji a tady mate tisic korun a kupte nejakou sladkost detem. Samozrejme jste dopis radne dorucil, mate prece rad sve deti,nebo ne?

siroky11 ( 7. července 2009 09:19 )

prosímtě, proč bych měl hlásit pošťákovi dovolenou??? Kde to žijeme? To je má os. věc a pošťákovi po tom nic není!!!

siroky11 ( 7. července 2009 09:17 )

mohli vymyslet jenom ty pakouni z ODS!Přece nemůžu být trestán za něco, co jsem neudělal, nezavinil!!! V tom případě bych se odvolával třeba do Štrasburku. Přeci nějaký pošťák nebude ovlivňovat můj život?Jednou mi přinesli doporučený dopis občané, prý ho našli ve sněhu.Pošťačka se ani nezmínila!A nyní bych měl být ještě potrestán, za něčí vinu?Zkur.vený stát, ta ČR!!! A to díky těm zapráskancům ODSáckým!!!

gordon ( 7. července 2009 09:09 )

stačí vyhodit pytle s dopisy do kanálu,jako už se stalo, a máte trable... nebo snad ne ?

jaytea ( 7. července 2009 07:48 )

zaprvé: žádný zákon o obsílkách neexistuje, jedná se o ustanovení o doručování obsažené v občanském soudním řádu, zadruhé: co tady blesk popisuje, tedy tzv. náhradní doručení (fikci doručení), tak tato je v českém právním řádu obsažena od nepaměti a nejenom v občanském soudním řízení, s tím souvisí i oznámení o uložení zásilky u doručujícího orgánu...taktéž nic nového. předmětná novela pouze z větší části přenáší odpovědnost za doručení na adresáta...čímž dojde ke zrychlení soudních řízení, posílení postavení věřitelů atd....je to ke zblití, číst takové slinty hned po ránu. autor je právník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa