Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obama bude v Moskvě jednat o odzbrojení a protiraketovém štítu

Obama na Hradčanském náměstí
Obama na Hradčanském náměstí  (Autor: Martin Sekanina, Martin Mithofer, Zbyněk Pecák, David Malík, František Štibor)
Autor: ČTK, pes - 
6. července 2009
08:38

Jednání o snížení počtu jaderných hlavic na amerických a ruských raketách čekají Baracka Obamu v Moskvě, kam dnes americký prezident přilétá na dvoudenní návštěvu.

Rusko spojuje pokrok v odzbrojení se sporem o zamýšlený americký protiraketový štít v Česku a v Polsku; Obamův hostitel, ruský prezident Dmitrij Medveděv v předvečer schůzky prohlásil, že lze nalézt rozumný kompromis.

Spekuluje se o tom, zda bude podepsána rámcová dohoda předznamenávající novou rusko-americkou odzbrojovací smlouvu jako náhradu za smlouvu START-1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Již předběžný dokument by údajně mohl obsahovat limity pro počty jaderných hlavic a jejich strategických nosičů, kterými Rusko a Spojené státy disponují. Moskva má také Washingtonu umožnit přepravu posil a dalších vojenských nákladů do Afghánistánu, kde americké jednotky bojují s radikálním hnutím Taliban.

Cílem první návštěvy šéfa Bílého domu v Rusku za posledních sedm let je odstartovat zlepšení vzájemných vztahů. Ty za dob předchůdců Obamy a Medveděva klesly na nejmrazivější bod od studené války, mimo jiné v důsledku loňské rusko-gruzínské války, sporů o rozšiřování NATO na východ a neshod ohledně myšlenky umístit v Česku americký protiraketový radar a v Polsku několik amerických protiraketových střel.

Amerického prezidenta má v Moskvě provázet manželka Michelle a bývalý velvyslanec v Rusku, nyní náměstek ministryně zahraničí William Burns; Hillary Clintonová si totiž léčí zlomeninu. Po Obamových schůzkách s Medveděvem má odpoledne následovat tisková konference.

V úterý Obama posnídá s premiérem Vladimirem Putinem, považovaným i po odchodu z Kremlu za nejmocnějšího ruského politika, pronese projev v soukromé ekonomické škole a absolvuje schůzky s podnikateli, zástupci nevládních organizací i opozičními politiky; sejde se také s někdejším sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem. Ve středu bude následovat už jen odlet do Itálie, kde se Obama na summitu G8 s Medveděvem opět setká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 6. července 2009 17:32 )

Jaký ? Téměř žádný. Jen s tím radarem budeme ve velikém průšvihu. Ale rozdíl tu je : Dnes si na to můžeme svobodně veřejně zanadávat. I když je to k ničemu. Řečeno slovy pana Svěráka : Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak vše co můžeme ....

komarius ( 6. července 2009 09:22 )

Jednat se bude o základnách na našem území-samozřejmě bez nás!!!Jaký to rozdíl mezi totalitou a dneškem?!?!

Zobrazit celou diskusi