Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při nepokojích na západě Číny bylo zabito 140 lidí

Čína
Čína  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, pes - 
6. července 2009
07:58

Při nepokojích v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny bylo zabito 140 lidí, dalších více než 800 osob utrpělo zranění. Dnes to s odvoláním na čínská média napsala agentura AP.

Oficiální agentura Nová Čína již dříve informovala o tom, že čtyři lidé přišli v neděli o život při nepokojích, jež vypukly v provincii Sin-ťiang. V regionálním hlavním městě Urumči podle Nové Číny do ulic vyšla asi tisícovka Ujgurů, kteří prý napadali kolemjdoucí, zapalovali auta a střetli se s policií. Ta později ve městě obnovila pořádek a úřady vyhlásily zákaz nočního vycházení.

Ujgurové jsou původními obyvateli Sin-ťiangu, jde převážně o muslimy.

Podle vlády provincie Sin-ťiang mohou za vypuknutí nynějšího násilí ujgurské exilové skupiny. "Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že za nepokoji stojí separatistický Světový ujgurský kongres v čele s Rebijou Kadírovou," citovala Nová Čína z vládního prohlášení. Kadírová žije ve Spojených státech. Nepokoje prý byly "vyprovokovány a řízeny ze zahraničí". Sin-ťiangské úřady ujgurský exil obvinily z toho, že organizuje útoky na etnické Číňany. Nicméně zástupci Ujgurů v exilu říkají, že policie střílela na účastníky pokojné demonstrace.

AP uvedla, že protestující požadovali vyšetření rvačky mezi Ujgury a etnickými Číňany v továrně na jihu země, při níž byli minulý měsíc zabiti dva lidé.

Napětí v provincii Sin-ťiang panuje již řadu let. Někteří z asi osmi milionů tamních Ujgurů se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem etnických Číňanů (Chanů) na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi