Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nick Vujicic: Nemá nohy ani ruce, přesto hraje golf i surfuje

Autor: zp, INT - 
5. července 2009
06:04

Trápí vás lámavé nehty, vadí vám, že máte silná lýtka? Pak hoďte všechny starosti za hlavu a přečtěte si příběh Nicka Vujicice (26), který se narodil bez rukou i nohou. Nick tyto malicherné problémy nikdy neměl, ale i ty svoje velké řeší s úsměvem.

Přestože měl Nick Vujicic, syn srbských přistěhovalců v Austrálii, už na začátku svého života neskutečnou smůlu, věří silně v Boha. „Bůh plánuje pro každého šťastnou budoucnost,“ říká na svých přednáškách po celém světě. Těžko je tomuto heslu uvěřit, když si představíte, že Nick se narodil před 26 lety bez rukou a nohou, jen na levé straně trupu měl jakýsi zárodek chodidla s prsty.



Bojovali o základku
Ne vždy byl jeho život nabit optimismem. Byl sice od začátku obklopen milující rodinou, která se po prvním šoku z jeho narození rozhodla umožnit mu co nejplnohodnotnější život, už v osmi letech ale přišla krize.

„Chtěl jsem v té době spáchat sebevraždu,“ konstatuje dnes Nick. Tehdy mu došlo, jak moc se odlišuje od svých vrstevníků. Nejhorší bylo, když ho nechtěli přijmout na žádnou ‚normální‘ základní školu. Rodiče museli usilovně bojovat, až se to podařilo. Bystrý kluk bez problémů vystudoval střední školu a nakonec i univerzitu – obor finančnictví.

Dnes za to děkuje hlavně rodičům, kteří mu radili, aby byl sebevědomý. „Vždycky mě povzbuzovali, abych se cítil normální a mohl tak mluvit s kýmkoliv kdekoliv,“ vypráví dnes už absolvent vysoké školy.

K smíchu i k pláči
Jedno z nejnavštěvovanějších videí na YouTube je to, které zachycuje Nickovo turné po světě. V úvodu máte pocit, že se díváte na komické vystoupení. Nick předvádí nejrůznější kousky, pahýlem nohy hraje na klávesy, mrštně se přemisťuje z místa na místo. Diváci se smějí. Pak si ale Nick lehne na zem a vypráví svůj příběh. Obecenstvo zvážní a nakonec vidíme v očích dívek slzy. Všichni ho objímají a přejí mu hodně štěstí v životě. Jenže současný Nick už dávno neuvažuje o sebevraždě. Působí šťastně.

Všechno se dá překonat
Nick se chová podle rad svých rodičů jako normální šestadvacetiletý mladík. Dokonce pěstuje oblíbený australský sport – surfování. I když mnohokrát spadl do vody. Skáče ve vodě, hlavičkuje s míčem a také hraje golf.

Naučil se samozřejmě ovládat počítač a letos chystá vydání své knihy, která má pracovní název Bez rukou, bez nohou, bez starostí. Pořádá turné s názvem Bez končetin a je finančně soběstačný. Zatím má jen jediné dosud nesplněné přání – dostat se do televizního pořadu Oprah Winfrey.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

werion ( 5. července 2009 11:11 )

Tuto sílu a schopnosti člověk v sobě většinou najde právě díky tomu, že se nenarodí úplně zdravý

saryk ( 5. července 2009 09:12 )

Proboha, vzdyt toho umi vic, jak ja? Jak to dela?? Kdyz uz je takhle sikovny bez koncetin, umite si predstavit, jak by byl jeste vic vyjimecny s nimi? Takovy krasny kluk...

ctenar ( 5. července 2009 09:02 )

mejsehezky ( 5. července 2009 08:13 )

Úžasný..

zoadz ( 5. července 2009 07:38 )

Většinou je to všechno ve výchově a v rodičích. Takže i oni jsou úžasní, že ho vedli k normálnímu životu. A pak se někteří rodiče vymlouvají na školu, kamarády, když se jejich dítko dalo na nesprávnou cestu.

Zobrazit celou diskusi