Abychom vám mohli přinést aktuální informace z trasy do Chorvatska, absolvovali jsme cestu redakčním autem. Tisícovku kilometrů z Prahy jsme zdolali za 13 hodin (na předměstí Splitu). Z našeho grafického přehledu můžete zjistit dopravní omezení, které na řidiče na trase čekají, stejně jako záludnosti tratě. Přinášíme také informace o cenách pohonných hmot , potravin, a ubytování v Chorvatsku.

Fotogalerie
4 fotografie

KOLIK TO STOJÍ DO SPLITU?

• Vzdálenost: 1040 km

• Nafta: 83,2 litru

• Cena nafty: 26 Kč x 83,20 l = 2163 Kč

• Mýtné: 28 eur = 728 Kč

• Rakouská dálniční známka: 7, 70 eura = 200 Kč

• Náklady celkem (tam a zpět): 3091 + 2891 = 5982 Kč

Vypočteno z průměrné spotřeby 8 l nafty na 100 km a kurzu 26 Kč za euro. Při výpočtu své ceny použijte průměrnou spotřebu vašeho auta v litrech benzinu či nafty na 100 km, jinak je výpočet stejný

Záludné nástrahy číhající na motoristy

■ Rijeka – Pokud cestujete přes Rijeku na Istrii, počítejte s tím, že je stále ještě zavřený tunel na Pulu a čeká vás strastiplná objížďka. Klikatí se ulicemi města a není vždy dobře značená. V ulicích, kam vás směrovky objížďka (obilazak) navedou, se snažte držet vlevo (pokud možno »do kopce «) a hlavně ve směru Rupa!

■ Koper – Pokud pojedete z Istrie na sever, nezapomeňte si nejpozději ve slovinském Koperu u čerpací stanice koupit dálniční známku (7denní za 15 euro). Jinak se v Koperu bez dalšího varování najednou ocitnete bez známky na dálnici směr Ljubljana. A pokuty jsou několikatisícové! Pokud se vám to už stane, zhruba po kilometru jízdy po dálnici je první odbočka na Sv. Anton. Na první křižovatce odbočte doprava a vraťte se do Koperu.

■ Tunel Karavanka - Pokud se budete z Istrie vracet přes Ljubljanu, rakouský Villach, Salzburg, Linz a České Budějovice, nezapomeňte, že dálniční známka vám nestačí na překonání Karavanka tunelu mezi Slovinskem a Rakouskem. Platí se mýtné ve výši 6,50 euro. A pozor, to není všechno, po sto kilometrech směr Salzburg vás čeká další tunel, tentokrát za nepříjemných 9,50 euro. Navíc je na trase několik několikakilometrových zúžení, s omezenou rychlostí na 80 km/h, prostě cesta hrůzy hlavně v noci. Proto můžete zkusit návrat přes Ljubljanu, Klagenfurt, Linz a ČB. Počítejte ale s náročnou cestou přes horské velikány.

Plaťte kunami nebo kartou

Kde to jen jde, plaťte v Chorvatsku kartou. Je to jednak nejbezpečnější a také nejspolehlivější. Na mýtnicích a benzinových čerpadlech plaťte kunami nebo kartou. Neplaťte eury, protože vám většinou vypočtou cenu ve velmi nevýhodném kursu a ještě vám vrátí v kunách. Navíc mnohdy méně, než by měli vrátit…

Chorvatské 'klouzačky'

Při dešti se stávají chorvatské silnice extrémně kluzkými! Jakmile začne pršet, zpomalte, ne nadarmo je na mnoha místech při dešti rychlost snížena na 50, někde i na 30 km/h. Chorvaté dobře věděli, proč tam tyto značky instalují. Stačí víc plynu, než je zdrávo, a auto jde do smyku. A následky této neopatrnosti bývají tragické…

Koruny vyměňte doma

Chorvatskou měnou je kuna (100 lip). V oběhu jsou mince: 1, 2, 5, 10, 20, 50 lip a 1, 2 a 5 kun a bankovky: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kun. Eura, koruny, či další měnu vyměníte v bankách, ve směnárnách, na poštách a ve většině turistických kanceláří, hotelů a kempinků. Eurošeky proměníte v bankách. Banky jsou většinou otevřeny od 7 do 19 hodin, v sobotu do 13 hodin. V Chorvatsku bez problémů vyměníte za kuny nejen euro, ale i české koruny. Není to ale tak výhodné jako doma. V ČR dáte za 1 kunu cca 3,60 koruny, v Chorvatsku 4 koruny. Tato koupě je také výhodnější než nakoupit si doma eura a ta pak měnit v Chorvatsku za kuny. Za euro tam dostanete v průměru 7,15 kuny (25,74 Kč).

Pokuty jsou 'mastné'

Chorvatští policisté jsou velmi přísní a nezkoušejte s nimi smlouvat jako na trhu! Hlavní rada: Jezděte podle předpisů, nenechte se na silnici s omezenou rychlostí na 50 km/h vyprovokovat za vámi jedoucími troubícími auty. (Po cestě do Splitu, hlavně po jadranské magistrále, se nám to stalo několikrát). Policisté měří za každým rohem, k měření využívají také neoznačená auta. Pokuty jsou tvrdé! Pokud se před jízdou napijete alkoholu, mějte na paměti, že nesmíte při kontrole nadýchat více než 0,5 promile! A pokud náhodou naměří více než 1,5 promile, hrozí vám pokuta až 15 000 kun (54 000 Kč), nebo dokonce vězení až 60 dnů! Za překročení rychlosti v obci do 10 km/h zaplatí řidič 300 kun (1080 Kč), o 10-20 km/h 500 kun (1800 Kč). Za překročení o více než 50 km/h vás opět čeká flastr až do výše 15 000 kun nebo již zmíněné ubytovací zařízení s mřížemi. Pokutu můžete dostat také za to, že nerespektujete pokyny policisty (až 7 000 kun – 25 200 Kč)

Chorvatsko má 1185 ostrovů

Chorvatsko se rozkládá na ploše 56 691 km2 od východních okrajů Alp a Panonské nížiny před horský masiv Dinary ve střední části až ke břehům Jaderského moře na jihu. Chorvatsko má 5835 km dlouhé členité pobřeží, které lemuje 1185 ostrovů, ostrůvků a hřebenů. Největší ostrovy jsou Krk a Cres. Obydlených ostrovů je 66. Chorvatsko má 4, 8 milionu obyvatel, většinu z toho tvoří Chorvaté, národnostními menšinami jsou hlavně Srbové, Maďaři, Češi, Slováci a Italové. Mluví se zde chorvatsky, píše latinkou. V hlavním městě Záhřebu žije milion obyvatel.

Nakupujte s supermarketech

V chorvatských obchodech s potravinami je draho a mnohé položky se 'pyšní' až dvojnásobně vyšší cenou než u nás. O něco nižší ceny můžete usmlouvat na trhu. Pokud ale nakupujete ve velkých supermarketech, ceny jsou jen mírně vyšší, některé i stejné! Ve větších městech narazíte na dobře známé markety Lidl, Kaufland, Interspar, ale i místní Gepro, či Plodine. Ryby a mořské plody kupujte v vždy ráno čerstvé v rybárnách. Kilo makrel (podle velikosti) přijde zhruba na 20 kun, kilo sépií na 15 kun.