Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Doktorka Anna Jungwirthová radí: Co bylo pod vodou, vyhoďte!

MUDr. Anna Jungwirthová
3. července 2009 | 05:00

Celou hodinu odpovídala doktorka Anna Jungwirthová, odbornice na nemoci zažívacích orgánů z pražského sanatoria svaté Anny, na čtenářské dotazy. A volali ti, kteří se právě chystají na dovolenou a obávají se střevních potíží, ale i lidé ze záplavou postižených oblastí.

Zajímalo je, jaké je potřeba vyhodit potraviny, zda hrozí nějaké nákazy a podobně.

Jsme vyplaveni a všechno, i lednička, bylo pod vodou. Co máme vyhodit? Jan z Novojičínska

Jídlo, které bylo v lednici, může být kontaminované. Povrchová záplavová voda se zřejmě spojila s vodou z kanalizace, odpadů a jímek. Z polí stekly i toxické látky a chemikálie. Takže lidé by si měli dát pozor, co zachraňují ze závadné vody. Pokud byly pod vodou lednice, mrazáky, zaplavené sklady a spíže, vše z nich vyhoďte!

Co konzervy, musíme je také vyhodit? Petr a Jarmila, Jesenicko

Bezpečné jsou ty potraviny, které byly uzavřeny v pevném obalu, právě třeba konzervy. Všechny potraviny bez pevného ochranného obalu, pokud se dostaly do kontaktu s vodou, opravdu zlikvidujte. Za zdravotní komplikace vám nestojí.

Jak se ještě můžeme chránit před nákazou? Všude tady bují plíseň a kdovíco létá ve vzduchu… Jana z Putimi

Určitě při úklidu používejte ochranné pomůcky. Rukavice, gumové holiny, roušky. Můžete se nakazit jak přes drobné záděrky a poranění, tak i vdechnutím infikovaného aerosolu. V této situaci nechráněný člověk může onemocnět zápalem plic nebo nějakým neurologickým onemocněním.

Jaké nákazy lidem v záplavových oblastech hrozí? Karel Kratochvíl z Prahy

Nejen z vody, ale i při vdechnutí hrozí žloutenka typu A, listerióza, salmonela.

Jak mohu právě žloutence předejít? Dan, Nový Jičín

Pokud nejste očkován, navštivte lékaře a využijte zrychlené očkovací schéma. Celkovou imunitu si můžete zlepšit probiotiky, ochrannými krémy na kůži, vhodnou stravou a odpočinkem a spánkem.

Vyčerpaný a vystresovaný organismus má velmi sníženou imunitu a člověk je snáze náchylný onemocnět. Pokud špatně spíte a není se vůbec čemu divit, nechte si napsat nějaké léky na spaní.

Jedu do Tunisu a rád bych se vyhnul průjmu a střevním problémům. Jak? Jiří Blažek, Plzeň

V těchto exotických zemích musíte počítat s těmito potížemi. Jsou zde jiné typy bakterií, na které není naše zažívání zvyklé a proto reaguje nevolnostmi. Na dovolenou jeďte v dobré kondici, v místě pobytu pijte balenou vodu, s ní myjte ovoce, nejezte pouliční jídla, vybírejte si lepší restaurace, dejte si pozor na led, který může pocházet z nebalené závadné vody.

Co jsou to probiotika a mám si je vzít na dovolenou k moři? A co proti průjmu? Tereza, Hradec Králové

Ano, to určitě doporučuji. Probiotika jsou živé organismy, které zažívacímu ústrojí jen prospívají. Snižují pH, kvasí mléčné cukry, snižují růst hniloby bakterií a kvasinek. Takže trávicí trak je daleko odolnější a připraven i na jiný druh stravy. Jsou obsaženy v jogurtech s laktobacily, pak ve výrobcích s bifidobakteriemi. Můžete si je pořídit i v tabletkách např. Linex Forte.

Co si máme na rodinnou dovolenou vzít za léky, abychom předešli průjmu nebo pálení žáhy? Havránkovi, Třeboň

Na průjem zabalte buď živočišné uhlí, endiaron, loperon nebo smectu. Na pálení žáhy ranisan nebo pastilky Rennie.

Když dostanu na dovolené průjem, kdy už musím jít k doktorovi a co vyléčím sama? Jiřina, Mnichovice

Záleží na intenzitě onemocnění. Mírnější formu, to znamená počet stolic nepřesahuje 15, ve stolici není krev, teplota nestoupne nad 38 a zvracení není úporné, můžete zaléčit sama. Pokud se cokoli z toho zhorší, je nutno navštívit lékaře. U dětí a starších nebo nemocných osob je lepší nemoc konzultovat hned s lékařem. Je tu riziko nejrůznějších závažných onemocnění.

Jak dlouho mohu teď v těchto vedrech nechat nakoupené potraviny v autě, než si zařídím další věci? Petra Fialová, Pelhřimov

V rozpáleném autě potraviny podléhající rychle zkáze nenechávejte vůbec a okamžitě s nákupem miřte domů. Nejlepší je nakoupit nejprve trvanlivé potraviny a nakonec ovoce, zeleninu, maso a mléčné výrobky. Na ty se vyplatí pořídit si termotašku nebo chladicí box. Pokud ho nemáte, dejte toto jídlo ne do kufru, ale do klimatizované kabiny auta. Pokud budete s nákupem špatně manipulovat, třeba tak, že ho necháte hodinu v rozpáleném autě, můžete si zkažené potraviny přivézt už rovnou z nákupu

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: odborník, zažívání
Diskuse ke článku
.