Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

3. červenec 1989: Do NDR jen s náhradními díly

Trabant 601
Trabant 601  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
3. července 2009
05:00

Baltské moře ve spřátelené Německé demokratické republice brali Čechoslováci před lety útokem. Nebylo radno ale cokoliv podceňovat, takže tisk před dvaceti lety varoval, na co dát pozor.

Nejzásadnější byla rada pro motoristy. „Je nanejvýš nutné zásobit se dostatečným množstvím benzinových talonů, které prodává Autoturist. Při poměrně řídké síti benzinových čerpadel přijde vhod i kanystr. Například mezi Drážďany a Berlínem je pouze jediná čerpací stanice,“ upozorňovala ČTK.

Neméně důležité bylo přibalit si k dovolenkovým zavazadlům i náhradní díly. „Majitelům škodovek se určitě vyplatí mít ve voze alespoň základní náhradní díly. O součástky k vozům československé výroby je stále nouze,“ dodávala agentura. V tomto případě měli nepochybnou výhodu majitelé trabantů...

To všechno vám ale nebylo k ničemu, pokud jste neměli u Baltu rezervaci. „Pracovníci turistických služeb NDR již nyní varují, že není radno jezdit do kempu bez rezervace. Neohlášení turisté riskují, že neseženou místa ke stanování,“ varovala ČTK. Takže, alles gute!

anasyi ( 3. července 2009 09:04 )

jezdili jsme do NDR pravidelne,kazde prazdniny.Nemeli jsme zadne problemy s rezervaci.Jezdili jsme do kempu pod stan.Nam se tam libilo,more bylo studene,ale muj syn morsky vzduch potreboval,takze pro nas dostupna dovolena.Kde byli jedine problemy,byly na hranicich.Benzin se dal v NDR kupovat i bez talonu.

gogo ( 3. července 2009 06:22 )

ale já jsem do NDR také jezdíval na dovolenou a musím říci, že jsem se tam nikdy s problémy výše popsanými nesetkal. Tato skutečně trapně hloupá pomlouvačná kampaň na vše před listopadem 1989 je více než ubohá. Ale věřím, že pan "djaba" i v NDR najde řadu negací se kterými nás rád seznámí....

Zobrazit celou diskusi