Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předčasné volby budou 9. a 10. října

Eurovolby v ČR pokračují
Eurovolby v ČR pokračují  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
1. července 2009
14:21

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se letos budou konat 9. a 10. října. O termínu konání v úterý rozhodl prezident Václav Klaus, informoval jeho mluvčí. Říjnový termín voleb byl všeobecně očekáván.

Přehled základních termínů pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny 9.až 10. října, které vyplývají ze zákona o volbách:

26. srpna - Končí lhůta pro podávání kandidátních listin krajskému úřadu (termín byl zkrácen na 44 z obvyklých 66 dnů před konáním voleb).

26. srpna až 30. srpna - Přezkoumání kandidátních listin krajským úřadem (lhůta zkrácena ze 66-60 na 44-40 dnů).

30. srpna - Konec lhůty, ve které je možné doplňovat do kandidátních listin další kandidáty a měnit jejich pořadí (lhůta zkrácena z 60 na 40 dní).

9. září - Termín pro odstranění případných vad na kandidátních listinách (termín zkrácen z 50 na 30 dní).

10. září - Krajský úřad do tohoto dne rozhodne o registraci kandidátek, škrtnutí kandidáta nebo odmítnutí kandidátní listiny (termín zkrácen ze 49 na 29 dní). Proti rozhodnutí je možné se odvolat u soudu.

10. září - Termín pro losování volebních čísel kandidujícím stranám a hnutíStátní volební komisí (termín zkrácen ze 45 na 29 dní).

26. září - Termín pro registraci kandidátních listin na základě rozhodnutí soudu (termín zkrácen z 20 na 13 dní).

26. září až 7. října 14:00 - Doba vyhrazená pro volební kampaň v Českém rozhlase a České televizi. Čtrnáct hodin bezplatného vysílacího času rozhlasu i televize si rovným dílem rozdělí kandidující subjekty. Termíny vysílacích časů určí los.

6. října - Dodání hlasovacích lístků voličům. Zároveň se od tohoto dne nesmí zveřejňovat předvolební nebo volební průzkumy. Zákaz končí ukončením hlasování.

9. října 2009 - První den voleb. Hlasování začíná ve 14:00 a končí ve 22:00.

10. října 2009 - Druhý den voleb. Hlasování začíná v 8:00 a končí ve 14:00.

Předčasné volby 2009: Volební speciál

warumfernet ( 2. července 2009 13:07 )

Napřed bylo období, kdy se kradlo jak o život - to se tady legislativně zhaslo a kdosi tady začal razit heslo, že nezná pojem "špinavých peněz" a ekonomika, že je nad zákon. Nyní je období, kdy si chtějí tito zbohatlíci zajistit bezpečnost a jistotu ještě většího bohatství. Proto ta superhysterická a lživá a štvavá kampaň promodráckých médií, placených vlastně touto novodobou šlechtou. Použijí před volbama proti ČSSD vše, co bude po ruce a žádný podraz nebo všivárna jim nebude cizí. Z panické hrůzy o své nakradené majetky udělají vše - vždyť jsou to bejvalý komanči a jejich pohrobci a od nich občan nemůže čekat nic dobrého.

bobina ( 2. července 2009 08:22 )

a rozhodně si je nenecháme ujít. Tento nebetyčný bordel musí skončit,jinak se ženeme do záhuby! Topolánek je sice samá sra.nda, já doufám,že ho ten smích po volbách přejde! Lidé přeci nemohou být do nekonečna tak hloupí a nechat se vláčet Langerama,Topolánkama a Kocábama! Je pravdou,že ani mezi levicí to nevypadá nijak zajímavě ,ale kdo bude chtít změnu,určitě si v tom množství možností vybere!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa