Podle informací ČTK by na postup Ottawy mohla Česká republika reagovat zavedením vízového režimu pro kanadské držitele služebních a diplomatických pasů.

"Mohu potvrdit, že kanadská strana nás informovala o zvažovaných opatřeních v reakci na nárůst počtu žadatelů o azyl včetně zavedení víz," prohlásil v úterý na mimořádné tiskové konferenci Kohout. O situaci před několika dny jednal s kanadským ministrem pro migraci Jasonem Kenneyem. Kohout dodal, že kanadské straně vysvětlil možné negativní dopady, které by případné znovuzavedení víz mělo, a to jak na vzájemné dvoustranné vztahy, tak i na vztahy s Evropskou unií. Česko je podle něj ale připraveno i na variantu zavedení víz.

ČTK se z několika zdrojů podařilo zjistit, že mezi zvažovanými odpověďmi na kanadský krok je zavedení vízové povinnosti pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů. Zavedení turistických víz neumožňují směrnice EU a zapojení Česka v unijním schengenském prostoru volného pohybu osob.

Od letošního ledna do dubna přiletělo do Kanady 1077 Romů z Česka. Za celý loňský rok jich bylo 861. Během prvních tří měsíců letošního roku uspělo s žádostí o azyl 34 Čechů. Kanadský deník The Sun v první polovině června napsal, že útulky pro žadatele o azyl v jižním Ontariu jsou přeplněné.

Zdroje z české diplomacie uvedly, že podle názoru Prahy je nyní míč přinejmenším zčásti na kanadské straně hřiště. Tamní azylový systém je velmi štědrý a bývá zneužíván. Nejmenovaný diplomat připomněl obdobnou situaci s Británií, kdy exodus žadatelů o azyl utichl se změnou tamních azylových pravidel. Již dříve se objevily informace, že odchod především Romů do Kanady je organizován a má ekonomický podtext.

Romové a aktivisté za jejich práva jsou přesvědčeni, že za případné znovuzavedení kanadských víz je odpovědná minulá vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS). Například předseda sdružení Dženo Ivan Veselý míní, že odchody Romů do Kanady jsou důsledkem nečinnosti bývalé vlády v ochraně práv Romů; zejména někdejší ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové (SZ) a bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS). Vláda prý nečinně přihlížela růstu nacionalismu, nedokázala například prosadit zrušení Dělnické strany.

Nynější ministr pro menšiny Michael Kocáb by ale případné zavedení víz pro cesty Čechů do Kanady rozhodně nepovažoval za důvod k rezignaci na ministerskou funkci. "Já jsem udělal naprosté maximum pro to, aby tady (Romové) byli v lepší situaci, aby se tady cítili komfortněji," vysvětlil.

Právě příliv žadatelů o azyl před lety vedl k tomu, že Kanady víza v říjnu roku 1997 pro Čechy zavedla. Zrušila je pak v říjnu 2007.