Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvavá bitva o Miladu: Poslední squatteři jsou pryč!

Boj o Miladu vrcholí!
Boj o Miladu vrcholí!  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK, brum - 
30. června 2009
20:39

Střechu squatu Milada v Praze 8 opustili večer poslední dva squatteři z původních osmi. Squatteři se na střeše zabarikádovali ráno, kdy vilu začala vyklízet za přítomnosti policie najatá bezpečnostní agentura. Vyklízení provázely krvavé potyčky.

Milada byla posledním squatem v Praze.

Oba slezli dolů dobrovolně po úspěšném vyjednávání, řekl novinářům policejní mluvčí Tomáš Hulan. Se squattery na místě jednali ředitel pražský policistů Martin Červíček a ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Vyklízení Milady provázely potyčky squatterů a jejich příznivců s policií. Podle Hulana byli zraněni tři policisté, z toho dva byli převezeni do nemocnice, jeden se zlomeným nosem, druhý s povrchovými zraněními na hlavě. Policie zadržela tři squattery, dva údajně za napadení policistů a jednoho za neuposlechnutí výzvy.

Squat začala vystěhovávat bezpečnostní agentura, kterou si najal správce objektu Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Důvodem vyklizení prý byly stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek. Osm squatterů se ve vile zabarikádovalo a vylezlo na střechu vily. Někteří později dobrovolně slezli, některé násilím sundali pracovníci bezpečnostní agentury.

Mladíka, kterého sundávali násilím, policisté zadrželi, ale brzy nato ho pustili. Policejní mluvčí Tomáš Hulan novinářům řekl, že jeho propuštění bylo jedním z požadavků squatterů, stejně jako jídlo a pití, které policisté posledním dvěma squatterům na střeše večer dopravili. Kocáb údajně squatterům nabízel jiný alternativní prostor, kde by mohli ve své činnosti pokračovat.

O krvavém průběhu vyklízení Milady čtěte více zde.

bobin ( 1. července 2009 16:21 )

Měli je na té střeše nechat, a byl by pokoj. Kocába tam měli vytáhnout za nimi !

martin2233 ( 1. července 2009 09:27 )

CO se s nima vůbec bavěj? Za neuposlechnutí výzvy by měli zavřít všechny co dobrovolne neodešli a poslat je na nucené práce,aby si uvědomili ze svoboda neznamená si dělat co chci......A pan Kocáb jim nabízí jiné místo na dělání bordelů,hluku .... toho bych nakopal do prd... jako prvního

rarara ( 1. července 2009 07:06 )

Hasiče měli poslat na Moravu a vilu zapálit!A pan Kocáb?neuvěřitelné-já bych měla zaplatit že zahodím žvýkačku na zem a kdybych vylezla na střechu,zavřou mě do blázince a nikdo se mě ani nezeptá na můj názor a tihle "LIDÉ" kteří zaměstnají spoustu lidí-budiž jim odpuštěno!Nic se neděje a ještě! Krásná svoboda...

petr11 ( 1. července 2009 01:39 )

Mohl si s nimi taky vylézt na střechu nebo jim poskytnout místo na jeho ministerstvu!!

gogo ( 30. června 2009 21:20 )

své hranice....

Zobrazit celou diskusi