Dalším zaměstnancům končí smlouvy na dobu určitou, řekl odborový předák společnosti Miroslav Kotrba. Propouštění zejména v divizi bižuterie bude podle něj zřejmě pokračovat i v červenci.

Jablonex se podle odborů potýká s nedostatkem provozního kapitálu. Banky trvají na urychleném splácení závazků. "Odstupné propuštěným zaměstnancům ale vyplácejí," řekl Kotrba. Firma propouští nejen výrobní dělníky, ale i zaměstnance obchodu a vedení. Po propuštění bude mít podnik méně než 1000 pracovníků. V roce 2005, kdy skupina vznikla, zaměstnávala 3900 lidí. Díky důsledné restrukturalizaci je hospodaření Jablonexu za prvních pět měsíců roku v černých číslech.

Podle prohlášení představenstva společnosti se Jablonex rozhodl ukončit ty činnosti, o něž není zájem. Nyní jedná společnost s firmami Preciosa a Swarovski o prodeji divizí Sklo, Perle a Bižuterie. Perlový program v Železném Brodě a také vlastní výrobu bižuterie pro export v Jablonci ale ukončí a zaměstnance propustí. "I když jde o bolestné řešení, je nutno vzít v úvahu, že přes řadu racionalizačních kroků uskutečněných v posledních letech, jde o ztrátové činnosti," uvedlo ve svém prohlášení představenstvo Jablonexu.