Bude stačit souprava na nouzovou opravu pneumatik, nebo dokonce jen kartička s číslem asistenční služby.

„Povinnost vozit rezervu bude platit nadále jen pro stará auta s motorem vzadu, jako jsou například Škodovky 105 a 120 či embéčka,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Rozhodně se ale nezbavujte sady náhradních žároviček. Hodně se mluvilo o tom, že z povinné výbavy vypadnou, ale nestalo se tak. „U většiny nových aut si běžný řidič žárovku stejně nevymění,“ komentuje nařízení Pavel Kabil z autoservisu H+K. Zmizí jen z povinné výbavy motorek.

Reflexní vestu budou muset mít v autě všichni až od ledna 2011, ale platí současná povinnost pro služební a referentská auta. Odborníci ale doporučují do ní investovat už dnes – pokud máte nehodu nebo poruchu a musíte se pohybovat po silnici, jde o vaše bezpečí! Beze změny zůstává i vybavení lékárničky.

Požadavky zdravotníků, aby v ní byly alespoň pořádné patnácticentimetrové nůžky v antikorozní úpravě, respirační rouška nebo resuscitační maska s antibakteriálním filtrem a fólie na přikrytí zraněného, neprošly. Od roku 2011 v ní bude navíc umístěn i leták s popisem první pomoci, jako tomu je už pár měsíců na Slovensku.