Cesta do místa natáčení oblíbeného dětského filmu zavedla Natálku a Dominika i díky radám lidí, které potkali, do malebné přírody Českého ráje. Na návsi obce Vesec narazili na první místo, kde Vašek ve filmu hrál, a to dům, který byl ve filmu prodejnou smíšeného zboží a malý hoch do ní jezdil z dědečkovy chaloupky společně s tátou horolezcem na kole nakupovat.

Český ráj - tady se natáčel film Jak dostat tatínka do polepšovny
Autor: Jitka Žigová

„To bych neřekl, že se to natáčelo právě tady. Myslel jsem, že tady bude stát opravdický krám,“ byl Dominik překvapený při pohledu na dům, který je udržovaný a slouží jako rekreační objekt. Podle místních tu stojí od roku 1799 a jako obchod sice fungoval, ale jen jeden rok, a to v hodně dávné minulosti.

Dědečkovu chaloupku našly děti pár kilometrů od Vesce v místech, kam by se bez rad místních asi nikdy nedostali. Objekt je totiž v těžko přístupném terénu téměř o samotě za obcí Rytířova Lhota na Jičínsku. I tato chaloupka je dodnes udržovaná a slouží k rekreaci.

Fotogalerie
9 fotografií

Poslední cesta dětí po stopách filmového hrdiny vedla ke skále u rybníku, na které se Vašek učil vázat na laně tzv. dračí smyčku. Hned za chalupou, jak ukazuje film, totiž ve skutečnosti nestojí. Je až o několik kilometrů dál směrem k obci Hrubá Skála.