Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečný bolševník ohrožuje Chebsko

Autor: Kateřina Moravcová - 
29. června 2009
05:03

Impozantní rostlina Bolševník velkolepý trápí zemědělce na Chebsku. Dravý a nebezpečný druh se nedaří hubit. Bolševník ničí původní ekosystémy a ohrožuje lidské zdraví. V kraji nyní dokončili mapu výskytu této agresivní rostliny. Zabírá stále větší plochy.

Bolševník patří mezi nejnebezpečnější druh rostlin. Rychle se šíří a jen těžko ho lze vyhubit. S agresivní rostlinou bojují již roky majitelé pozemků na Mariánskolázeňsku a Chebsku.

„Na území Karlovarského kraje mapujeme okolo 120 kilometrů čtverečních zasažených bolševníkem. Přičemž 150 až 200 hektarů jsou čistě bolševníková pole,“ říká Lenka Pocová z odboru životního prostředí mariánskolázeňského magistrátu.

Bolševník si nechal přivézt z Ruska kníže Metternich na začátku 19. století jako okrasnou rostlinu! Bolševník si nechal přivézt z Ruska kníže Metternich na začátku 19. století jako okrasnou rostlinu! | Kateřina Moravcová

Boj s touto rostlinou trvá na Chebsku už roky. Podle českých zákonů mají povinnost bolševník hubit všichni majitelé pozemků postižených tímto plevelem. Na chemický postřik ale chybí peníze. Ročně stojí hubení 370 tisíc.
Majitelé pozemků, kteří se o rozrůstající bolševník nestarají, mohou dostat pokutu. Fyzické osoby až 30 tisíc korun, právnické pak půl milionu korun. „Zatím jsme k pokutě nikde nesáhli, ale jsme na to už připraveni, letos to možná někoho potká,“ zdůraznila Pocová.

Agresivní rostlina zamořuje Chebsko Agresivní rostlina zamořuje Chebsko | Kateřina Moravcová


Co způsobuje lidem?
Bolševník může být nebezpečný pro lidské zdraví, a to kvůli leptající šťávě, kterou obsahuje. Potřísnění nebolí, později se ale na pokožce mohou vyskytnout nepříjemné puchýře. „Místa potřísněná šťávou je dobré například omýt silným dlouhotrvajícím proudem vody a po opláchnutí zabránit přístupu světla vhodným zakrytím. Určitě by měl ale postižený co nejrychleji vyhledat lékaře,“ radí dermatoložka Dana Coubalová. Rostlina je nebezpečná zejména pro děti, které její velikost fascinuje. „Jednou jsem byla na procházce se svými syny. Chtěli si rostlinu utrhnout a bojovat s ní jako s mečem,“ vzpomíná mladá maminka Hana (30) z Mariánských Lázní.

Zobrazit celou diskusi