Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fenku šarpeje málem utýrali, teď se chlubí pěti štěňátky

Autor: oce, wikipedia - 
26. června 2009
05:00

Stačilo málo a fenka šarpeje Sýkorka (3) už nežila. Ještě před rokem a půl živořila zbědovaná u lidí, kteří ji týrali. Našla se ale hodná rodina, které se fenku podařilo na poslední chvíli zachránit. Sýkorka se jí nyní odvděčila krásnými pěti štěňaty.

Sýkorka je jen přezdívka. Ve skutečnosti je to dáma se vznešeným rodokmenem, jmenuje se Golding Girl Quasar a má americké a slovinské předky. První majitelka ji v zuboženém stavu prodala lidem k cirkusu. Ani ti ji ale mnoho péče nevěnovali.

„Byla skoro celá bez srsti, podvyživená, na těle měla plno krvavých ran. Bála se lidí,“ popsala nynější majitelka Šárka Strnadová. Cirkusáci chtěli Sýkorku prodat. Inzerátu si všimli chovatelé šarpejů. Fenku koupili a od nich se pak po pár dnech stěhovala do péče rodiny Strnadových z Ústí nad Labem. „Po čtyřech měsících se nám ji podařilo vypiplat,“ řekla Strnadová.

Po čase se Sýkorka odvděčila krásnými potomky. Dva kluci a tři holčičky, konkrétně Bubu, Bertík, Kim, Ája a Cinda, jako by mámě z oka vypadli.


Čínský šarpej je teď v módě

Šarpej je nápadný volnou kůží, která na těle tvoří záhyby a vrásky. Je to velmi staré plemeno, které pochází z Číny. Tam jej po staletí chovali v izolaci. Do Evropy se dostalo až v 80. letech minulého století. Původně byl šarpej loveckým, hlídacím a možná i bojovým psem. Nyní je to obdivovaný a exkluzivní společenský pes. Ačkoli vypadá líně a neohrabaně, je živý, nervní a neustále v činnosti. Ke své rodině je milý a přátelský.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi