Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záplavy na severu Moravy zabíjí: Už deset mrtvých!

Jeseník nad Odrou: Další ze spadlých domů.
Jeseník nad Odrou: Další ze spadlých domů.  (Autor: Marie Machková)
Autor: ČTK, brum - 
25. června 2009
13:54

Záplavy na severu Moravy si vyžádaly už deset obětí. Pět lidí se utopilo na Novojičínsku a Hranicku, další čtyři se nedočkali lékařské péče. Lékaři v novojičínské nemocnici ošetřili i hospitalizovali několik zraněných obyvatel zaplavených obcí. Desáté tělo objevili lidé v říčce Grasmanka v Novém Jičíně.

Během záplav se utopilo pět lidí včetně muže v Životicích u Nového Jičína a muže pohřešovaného od středečního večera, jehož tělo se našlo v Černotíně na Hranicku. Úmrtí obou oznámila policie ve čtvrtek dopoledne. Mezi dalšími utopenými jsou i dva muži z Jeseníku nad Odrou a jedna žena z Nového Jičína-Žiliny a muž, kterého našli u říčky Grasmanky v Novém Jičíně.

Další dvě oběti byli senioři z Bernatic a Kunína, kteří pravděpodobně zemřeli na srdeční selhání poté, co se k nim kvůli vodě nedostali záchranáři včas. Dvaadevadesátileté ženě selhalo srdce při záchraně před vodou v Jeseníku nad Odrou. Deváté oběti, muži z Valašského Meziříčí, selhalo rovněž srdce.

ONLINE z povodní sledujte zde.

Nemocnice v Novém Jičíně zatím ošetřila na deset lidí, kteří se při záplavách zranili. "Na chirurgické ambulanci lékaři ošetřili šest pacientů s pohmožděninami hlavy, končetin a zad nebo s drobnými rankami. Na interním oddělení jsme hospitalizovali dvě psychicky otřesené ženy, jejich diagnózy se upřesňují," řekla mluvčí nemocnice Simona Součková.

Dodala, že se ráno v nemocnici narodil chlapeček Šimon, který je v pořádku stejně jako jeho matka z Oder-Pohoře. Záchranáři se totiž k začínajícímu porodu nemohli v noci kvůli záplavám dostat. Nakonec se jim to společně s hasiči podařilo.

Pro lidi ohrožené povodněmi uvolnila osm lůžek Nemocnice v Bílovci na Novojičínsku. "Jsou určeny hlavně pro starší lidi, kteří mají domácí zdravotní péči. Tu jim ale kvůli povodním nelze poskytnout. Na oddělení následné péče máme zatím dvě pacientky. Nejsou to ale akutní případy zranění při povodních," řekl ředitel bílovecké nemocnice Martin Rais. Bude-li třeba, nemocnice je schopna uvolnit dalších 12 lůžek, dodal.

Psycholog a mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl potvrdil, že mnozí lidé z postižených oblastí jsou na tom psychicky špatně. "Setkávám se tu s velmi těžkými životními příběhy. Někteří lidé přišli o své blízké, jiní viděli utrpení svých sousedů. Řada pacientů projevovala známky akutní stresové reakce," řekl Humpl. Psychosociální týmy podle něho pracují přímo v terénu i v novojičínské nemocnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi