Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dva tisíce domácností na Novojičínsku jsou bez plynu

Autor: iza - 
25. června 2009
12:20

Dva tisíce lidí na Novojičínsku jsou v důsledku povodní bez plynu. Velká voda utrhla v noci vysokotlaké potrubí a zaplavila další plynárenská zařízení. Nejvíce zatopený stále zůstává Jeseník nad Odrou.

Říčka Jičínka se rozvodnila poprvé v historii na více než stoletou vodu.

„Došlo k velkému úniku zemního plynu, bez kterého je dnes téměř dva tisíce domácností. Práce na obnově dodávek plynu stále omezuje neklesající voda,“ řekl Blesku Jiří Bezďák z RWE.

Kvůli přetržení přívodu plynu museli hasiči evakuovat na 200 seniorů z Domova důchodců v Novém Jičíně. Po opravě plynového vedení se ale mohli vrátit zpět.

Povodně se objevily znenadání po intenzivních srážkách a průtržích mračen, které se spustily především na Novojičínsku ve středu odpoledne. Rozvodnily se říčky, u kterých se to nikdo nečekal. Například Jičínka, protékající Novým Jičínem, se rozvodnila poprvé v historii na více než stoletou vodu. Velmi rychle byly zaplavovány sklepy domů a komunikací v obcích Mořkov, Životice, Nový Jičín–Žilina, Šenov u Nového Jičína a dalších obcí na Novojičínsku.

Koryta říček a řek jako Zrzávky či Odry byly ucpávána naplaveninami, které se zachytávaly na mostech a mostcích a toky se začaly vylévat mimo koryta. Kvůli rychlému nárůstu hladin a prudkému proudu lidé nestihli opustit domy, uchýlili se na jejich střechy. Hasiči evakuovali desítky obyvatel tří novojičínských obcí Mořkov, Životice a Hodslavice. Později k nim přibylo i 45 obyvatel, z nichž většinou děti z Jeseníku nad Odrou, které mj.žily i ve dvou domech zvaných vepřovice. Ty v důsledku povodní spadly.

Na řadě míst byla přerušena doprava. Na dálnici D47 se navíc stala nehoda 15 vozidel. Voda poničila mosty a lávky, v korytech řek a v okolí skončily hromady naplavenin i osobní auta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi