Kanyza, který hraje v právě reprízovaném seriálu Hospoda právníka, se snaží již několik let, aby soud nechal vymazat jeho jméno z oficiálních seznamů spolupracovníků StB. „Já ani manžel se k té špíně vyjadřovat nebudeme, děkujeme za pochopení,“ sdělila Blesku za sebe i za muže manželka Žofi e Kanyzová.

U vrchního soudu v roce 2006 vypovídal jako svědek Zdeněk Vaníček, který v polovině 70. let pracoval u StB. Vypověděl, že s Kanyzou udržoval služební kontakty a také mu učinil nabídku ke spolupráci, kterou herec dobrovolně přijal. Vrchní soud jeho výpověď označil za věrohodnou.

Podle ministerstva vnitra, které spravuje oficiální seznamy spolupracovníků, herec předával tajné policii informace o kolegovi Vítězslavu Jandákovi. Kanyza spolupráci s StB popírá. Už dříve prohlásil, že s StB nespolupracoval, ale že byl pouze dlouhodobě předvoláván a opakovaně vyslýchán.

V oficiálních seznamech je veden jako agent s krycím jménem Honza. Jeho svazek vedla součást StB zabývající se takzvaným bojem proti vnitřnímu nepříteli. Spis byl založen v červenci 1975 a spolupráce ukončena v prosinci 1983, protože Kanyza podle citace ze spisu přestal spolupracovat.