"Starý hrob nebyl dostatečně zabezpečen proti krádeži. Nemohli jsme riskovat," přiznal Blesku Petr Kratochvíl, který nechal včera na hřbitov přivézt zbrusu novou náhrobní desku s vyobrazením zpěvákova podpisu.

Fotogalerie
11 fotografií

Tři části Matuškovy nové schránky přivezli z kamenictví ve Svojeticích už v osm ráno. Kvůli neustálému dešti se však s výměnou náhrobních kamenů muselo dvě hodiny počkat. "Nemůžeme při lijáku otvírat hrob," vysvětlil Blesku kamenorytec Jiří Kubík.

Když trochu přestalo pršet, kameníci začali snímat postranní kameny starého hrobu a pracně srovnávat terén. Pak ale přišel šok pro přihlížející. V odkrytém hrobu nebyla žádná urna! Matuškovy ostatky byly totiž již od pátku uloženy v sejfu Pohřební služby hlavního města Prahy.


355839:gallery:true:true

Urnu přinesli k hrobu v igelitové tašce


"Rodina si přála, aby v hrobu byla schránka na šest uren," vysvětloval Kubík, když ji spouštěl do hrobu. Poté do ní umístili urnu s popelem, kterou pracovník pohřební služby přinesl v černé igelitce. Hrob pak přikryli mohutnou deskou ze švédského kamene gabro a na ni postavili sokl pro plastiku Olbrama Zoubka, čímž včerejší práce skončily.

"Musíme se spojit s panem Kratochvílem, kam máme umístit sešikmenou část s podpisem Waldemara Matušky," vysvětloval Kubík. "S Olinkou jsme se dohodli, že ji dáme přesně doprostřed," sdělil později Kratochvíl kameníkům. A tak ve 13 hodin 'Slavík z Madridu' už odpočíval v elegantním důstojném hrobě.