Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Srážka metra ve Washingtonu: 7 mrtvých, 70 zraněných

Nehoda metra ve Washingtonu
Nehoda metra ve Washingtonu  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
23. června 2009
19:22

AKTUALIZOVÁNO: Při pondělní srážce dvou souprav metra přišlo ve Washingtonu o život sedm lidí. Počet obětí z předchozích devíti na dnešní tiskové konferenci snížil washingtonský starosta Adrian Fenty.

Oznámil to washingtonský starosta Adrian Fenty, podle něhož je pondělní událost nejtragičtější neštěstí v dějinách washingtonského metra.

Zármutek vyjádřil v prohlášení prezident Barack Obama. Sdělil, že myšlenky a modlitby jeho i jeho manželky Michelle jsou s rodinami, jichž se tragédie týká.

Ze silně poškozených souprav bylo zatím vyproštěno 76 raněných. Vlaky jely v pozemním úseku na téže koleji za sebou, jeden zastavil mezi stanicemi Fort Totten a Takoma, protože na té před ním ještě stála předchozí souprava, a druhý do něj narazil zezadu ve velké rychlosti, takže se jeho přední vagony ocitly na střeše první soupravy.

Nehoda se stala mezi stanicemi v 17 hodin místního času (v pondělí ve 23:00 SELČ), tedy v době špičky. Avšak oba vlaky směřovaly do centra, takže nebyly zcela plné, ale srazily se v úseku, kde je povolena vysoká rychlost. Příčina zatím nebyla objasněna a není jasné, proč nebyl aktvivován automatický mechanismus, který má vlak zpomalit v případě překážky na trati.

Jedna z mrtvých je řidička zadního vlaku. Přeživší popisují soupravy jako velmi poškozené, což je vidět i na televizních záběrech. Pasažéři té zadní tvrdí, že nezaznamenali žádný pokus strojvedoucí brzdit a že pochopili, že se něco děje, až při nárazu.

Washingtonské metro za minulý fiskální rok vykázalo 215,3 milionu jízd. Washingtonská společnost Metrorail spolu s provozovatelem autobusů poskytuje podle agentury Reuters služby 3,5 milionu obyvatel a pokrývá území téměř 4000 kilometrů čtverečních.

Společnost na své internetové stránce cestující velmi rychle informovala o dopravní výluce a doporučila, aby nepoužívali červenou linku, na níž se nehoda stala. Příčina srážky prý nebude známá několik dní, jež si prý vyžádá vyšetřování. Účastnit se ho má Národní úřad pro bezpečnost dopravy, Federální úřad pro vyšetřování i washingtonská policie.

Srážka je v historii washingtonského metra od roku 1982 první nehoda, při níž zahynuli lidé. V roce 1982 zemřeli tři lidé při vykolejení vlaku. Metro je v provozu 33 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi