Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Identifikovali první oběti z airbusu smrti

Pracovníci přinášejí tělo k identifikaci
Pracovníci přinášejí tělo k identifikaci  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, jos - 
22. června 2009
07:22

Lékaři identifikovali prvních 11 těl z dosud nalezených obětí nehody letadla Airbus společnosti Air France. Informovala o tom agentura AP.

Při neštěstí z 1. června zahynulo všech 228 lidí na palubě, z nichž většinu tvořili Francouzi a Brazilci.

Záchranáři zatím našli celkem 50 těl obětí. Z prvních 11 identifikovaných bylo pět mužů a pět žen brazilské národnosti. U jedenáctého těla úřady národnost nezveřejnily, uvedly jen, že to byl muž.

K identifikaci použili lékaři zubní záznamy, otisky prstů a vzorky DNA. Vyšetřovatelé také zkoumají zavazadla a trosky letadla, které byly dosud z místa nehody vyloveny. O identitě těl byly informovány rodiny obětí, veřejnost se je ale nedozví.

Pátrací týmy z Brazílie, Francie, Spojených států a dalších zemí se snaží nalézt další těla obětí a také vylovit části letadla, které by pomohly objasnit příčinu neštěstí. Hlubinové pátrání po takzvaných černých skřínkách se záznamy z posledních minut letu zatím úspěch nepřineslo. Odborníci na základě pitev obětí a zkoumání nalezených trosek předpokládají, že se letoun rozpadl ve vzduchu. Proč se tak stalo, ale pořád není jasné.

Společnost Air France v pátek uvedla, že odškodní pozůstalé po obětech nehody. Za každého z mrtvých cestujících bude rodinám vyplaceno 17 500 eur (asi 470 000 korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi