S Waldou synem, ale bez Waldy manžela… S Prahou se těžko loučila. Když v Ruzyni nastoupila do letadla, měla pocit, že někoho opouští. A přepadly ji i myšlenky, že se bude za oceánem najednou cítit jako ve vězení. Navíc tam na ni čeká i úkol vyřešit dědictví.

„Walda na mě bude dýchat z každého koutu, všude kolem budu mít jeho fotky. Nic ale nebudu vyhazovat, ničeho se nebudu zbavovat. Všechno zůstane tak, jako kdyby tu s námi byl,“ svěřila se Blesku vdova po Waldemaru Matuškovi (†76) těsně před odletem.

Nejraději by teď byla u svého Waldy v Čechách. Nejde to. Nemocná maminka ji na Floridě doslova uvěznila. „Bojím se toho návratu. Byli jsme s Waldemarem ve dne v noci. Nedovedu vůbec odhadnout, co se mnou a Waldíkem udělá to prázdno,“ přemáhala v neděli své pohnutí Olina.

„To obrovské dojetí, tak velká útěcha, s níž jsem se v Čechách setkala, mně snad pomohou na Floridě přežít,“ doufá Matušková. Práh floridského domu dnes už určitě překročila. „Svou úctu a dík vyjádřím Waldovi i tím, že dobuduju to, co on začal. Dokončím rekonstrukci domu, do které se tak zakousl. Aby se na to Walda mohl podívat »shůry«,“ dala si předsevzetí Olga, kterou drží při síle především syn Waldemar junior (32).

„My to prostě zvládnout nějak musíme,“ připouští si nakonec i kus optimismu Olina. Syn jí dodává i sílu k dalšímu těžkému úkolu – vyřešení dědictví, o které se Walda junior podělí s Matuškovým synem Mirkem. Jde hlavně o vilu na Floridě. „Dědictví vyřešíme podle platných zákonů. Walda by si to tak přál,“ dodala vdova.