Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V neděli přichází léto a začne přeháňkami!

Léto začne o víkendu deštivým počasím a deštníky nejspíš neodložíme až do úterý. Oteplí se možná až ve středu.
Léto začne o víkendu deštivým počasím a deštníky nejspíš neodložíme až do úterý. Oteplí se možná až ve středu.  (Autor: Blesk - Martin Sekanina)
Autor: ČTK, pad - 
20. června 2009
05:00

Už je to tady! Dlouho očekávané léto přichází v neděli ráno. Alespoň to astronomické. V neděli v 7.45 letního středoevropského času totiž Země vstoupí do znamení Raka, nejvíce se přikloní ke Slunci a nastane letní slunovrat.

To je začátek tříměsíčního léta, které skončí podzimní rovnodenností. Bohužel však podle meteorologů nezačne zrovna radostně!

Slunovrat Slunovrat | Infografika Blesk

Slunce totiž na každoroční pomyslné dráze dosáhne nejsevernějšího bodu a začne se opět vracet k rovníku. Bude také nejdelší den v roce a samozřejmě také nejkratší noc. Slunce tedy v neděli vyjde ve 4.51 a zapadne ve 21.13. V následujících dnech se ale už zase začnou dny krátit, takže za měsíc už bude Slunce vycházet v 5.13 a zapadat v 20.59. Letní slunovrat s sebou přinese také zajímavé »úkazy« na obloze. Lidé by tak mohli místy spatřit noční svítící oblaka. Ty totiž Slunce, které se ukrývá jen mělce pod obzorem, v noci ozařuje. Jde o oblaka ve velkých výškách.

Jak začne léto podle meteorologů? Víkend bohužel neslibuje zrovna příjemné počasí, proto se připravte spíš na zataženou oblohu a přeháňky. Teploty se budou pohybovat mezi 15 až 20 °C. a deštníky nejspíš neodložíme až do úterka, kdy se má začít znovu oteplovat. Koncem příštího týdne by se měla denní maxima zase šplhat k 25 °C.


Není léto jako léto

- Astronomické léto – období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, tedy od 21. června do 23. září

- Klimatologické léto – trvá od 1. června do 31. srpna

- Vegetační léto – roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 °C.

 

gogo ( 20. června 2009 07:42 )

že se nezhroutíme proto, že bude "jenom" dvacet stupňů, že nebudou zatím ta "nádherná" třicetistupňova vedra při kterých většina lidí (kteří se zrovna nemohou povalovat u vody) padala na ústa ....

malyhad ( 20. června 2009 07:28 )

mnoho lidí se domnívá,že tento rok již léto bylo a že,podle počasí posledních let,bychom měli posunout kalendář o čtvrt roku zpátky.Tedy nyní by začínal podzim.

Zobrazit celou diskusi