Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínská delegace se poprala s demonstranty!

Autor: ČTK, val - 
18. června 2009
16:34

Návštěva čínského prezidenta Chu Ťin-tchao na Slovensku se neobešla bez násilností. Příznivci čínského prezidenta napadli několik slovenských aktivistů před prezidentským palácem v Bratislavě.

Panika! Násilí! Slovní hádky! Tak přesně toto nejlépe vypovídá o tom, co se odehrávalo před prezidentským sídlem v Bratislavě. Čínští příznivci byli neudržitelní a pustili se do aktivistů, kteří před palácem protestovali proti porušování lidských práv v Číně.

Podle očitých svědků napadli demonstraci s největší pravděpodobností i členové čínské delegace, když chtěli aktivisté rozvinout transparenty s hesly kritizujícími porušování lidských práv v Číně.

Na místě byli zadržení nejméně tři Slováci a jeden Číňan.

Číňané v černých oblecích opakovaně napadali aktivisty a strhávali jim transparenty. "Nešlo o protičínskou demonstraci, ale o snahu vyjádřit solidaritu s čínskými občany, jejichž práva jsou porušována," uvedl aktivista Eduard Chmelár.

353199:gallery:true:true

Demonstraci policie ukončila poté, co ji starosta městské čtvrti označil za nepovolenou a vyzval všechny demonstranty, aby se rozešli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi