V první řadě uprostřed seděla vdova Olga Matušková. Tu do sálu přivedl z jedné strany prezident Václav Klaus a za druhou ruku ji držel její jediný syn Waldemar junior. Vedle nich pak měl své místo prvorozený Matuškův syn z prvního manželství Miroslav s jediným zpěvákovým vnukem Matějem.

 

Fotogalerie
11 fotografií



Šestici čestné stráže, která obklopovala katafalk pak tvořili členové skupiny KTO, se kterou legendární Walda dlouhé roky zpíval. "Byl to neobyčejný člověk, plný lásky a optimismu," pronesl ve svém projevu první z řečníků Václav Postránecký. "Kdyby nebylo Waldemara Matušky, nebylo by ani mně. Čím více jsme byli jako zpěváci konkurenti o to více jsme si byli blízcí jako lidé a kamarádi," řekl na pódiu Karel Gott, který jako jediný z řečníků mluvil z patra.

 

Bezkonkurenčně nejdojemnější smuteční řeč, ale pronesl zpěvákův syn Waldemar. "Hned jak jsme přijeli do Prahy, musel jsem se projít po všech těch místech, kam jsem před tím chodil s tatínkem. Když jsem šel kolem Lucerny, vzpomněl jsem si jak mi jí jako malému klukovi ukazoval a říkal: Waldíku, tohle je Lucerna. A Lucerna je naše," dojemně vzpomínal Matuškův potomek. "Pak se ale tatínek rozhodl, že kvůli tomu, abych mohl vyrůstat ve svobodě, raději opustí všechno, co tady dokázal a vybudoval, včetně té naší Lucerny. Za všechno, co jsem, tak vděčím hlavně jemu. Tatínku děkuju," ukončil svůj projev Waldemar a jeho maminka už nedokázala zadržet své slzy.

Václav Klaus je uznale pokýval hlavou a stiskl Matuškové ruku na znamení podpory. Pak čestnou stráž KTO vystřídaly manželky muzikantů a hudebnicí začali na pódiu hrát. K tomu si na jeviště pozvali i Olgu Matuškovou. Když pak začali jako poslední zpívat píseň Sbohem, lásko, nech mě jít, nikdo v sále se už nedokázal ubránit slzám. Své lesklé oči si najednou musel začít sušit i prezident Klaus.

"Sbohem lásko nech mě jít, bude klid, nech mě jít..." Olga Matušková pak při závěrečné sloce tohoto nejdojemnějšího hudebního loučení i vyznání jen upínala oči směrem k nebi. Když se pak vracela na své místo, naposledy pohladila rakev, která najednou byla symbolem všeho, co tolik milovala a co už navždy ztratila. To gesto bylo natolik výmluvné, že už žádná další slova nebyla potřebná.

Následovaly více jak hodinové kondolence. Každý z více než šesti stovek přítomných cítil potřebu pozůstalým vyjádřit podporu, ale i svůj smutek nad tím, že navždy odešel člověk, kterého tolik lidí tolik milovalo. Emočně vypjatou situaci asi po deseti minutách nevydržel nejstarší Matuškův sny a spolu se svým synem Žofín opustil. Se svým velkým smutkem zkrátka potřeboval být sám.