Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z občanek zmizí údaje o bydlišti a rodinném stavu

řidičský průkaz
řidičský průkaz  (Autor: Martin Mithofer - ILUSTRAČNÍ FOTO)
Autor: ČTK, šim - 
17. června 2009
18:01

Z občanských průkazů zmizí údaje o bydlišti a rodinném stavu. Rodné číslo tam naopak zůstane, i když někteří zákonodárci upozorňovali, že může být diskriminační.

Novelu zákona o základních registrech ve středu schválil Senát, ještě ji musí podepsat prezident Václav Klaus. V občanských průkazech zůstanou jméno, příjmení, pohlaví, státní občanství, datum, místo a okres narození, fotografie a podpis držitele průkazu.

Průkazy se strojově čitelnými údaji poslouží k elektronické komunikaci s informačními registry. Budou moci obsahovat vybrané údaje i v kontaktním elektronickém čipu, pokud jím budou opatřeny.

Vláda navrhla počet údajů v občanských průkazech omezit v rámci souboru změn dvou stovek zákonů, které souvisejí se vznikem čtyř základních informačních registrů. V těchto registrech budou data přístupná jen oprávněným lidem podle stanovených pravidel. Zrušení údaje o bydlišti a stavu rovněž omezí potřebu výměny průkazu v případě jejich změny.

Novela také podle dřívějších informací počítá s tím, že většinu údajů do evidence obyvatel budou zapisovat matriční úřady místo obecních úřadů, což zrychlí zapisování a ověřování správnosti dat. Norma má také usnadnit občanům vyhledávání ztracených známých či příbuzných. Umožní za správní poplatek 500 korun zprostředkování údajů v základním registru a evidenci obyvatel o tom, zda a kde hledaná osoba žije, ovšem pouze s jejím souhlasem. Údaje o cizincích už nemají být podle novely v evidenci obyvatel, ale v cizineckém informačním systému policie.

Kvůli novému základnímu registru firem a živnostníků novela mění označování a způsob přidělování identifikačního čísla (IČO). Pro potřeby základního územního registru norma sjednocuje číslování domů podle principu, podle něhož již přidělené číslo popisné nebo evidenční nesmí být přiděleno znovu.

jarka ( 17. června 2009 19:44 )

No to si dělají legraci, ne? proč tam nebude adresa? K čemu bude pak ten občanský průkaz sloužit? Bude jako stačit pouze Česká republika nebo co?

1pravda1 ( 17. června 2009 19:30 )

a jméno Jan Novák, jak třeba na poště poznají, že jsem oprávněný pak Novák, který si jde vybrat šek, podoba na fotkách nemusí odpovídat. Jak víme, poštovní schránky nejsou trezor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa