Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

400 trosek a 50 těl z airbusu: Naděje na objasnění pádu jsou malé

trosky z havarovaného Airbusu
trosky z havarovaného Airbusu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
17. června 2009
16:39

Francouzští vyšetřovatelé v středu sdělili, že se "možná trochu blíží" pochopení příčin nedávného zřícení letounu Airbus A330 společnosti Air France do Atlantiku. Naděje na nalezení černých skříněk a těl všech obětí ale pomalu mizí.

Žádné závěry zatím nebyly učiněny, i když z moře už bylo vyzvednuto přes 400 částí havarovaného stroje.

Letadlo na lince z Ria de Janeiro do Paříže se zřítilo v noci na 1. června. Všech 228 lidí na palubě zahynulo. Letadlo tehdy bylo ve velké bouřkové oblasti.

"Myslím, že se skutečně možná trochu blížíme cíli" pochopit příčiny neštěstí, citovala agentura AFP ředitele francouzského vyšetřovacího úřadu BEA Paula-Louise Arslaniana.

Arslanian ale řekl, že z vyšetřování zatím nevyplynuly žádné závěry. "Kdybychom se k něčemu dopracovali nebo něco vyloučili, řekli bychom to," sdělil novinářům na nynějším pařížském aerosalonu.

Nalezených víc než 400 částí letadla se podle něho shromažďuje na letišti v Recife v severovýchodní Brazílii. Trosky jsou prý ze všech částí stroje, ale Arslanian je blíže nespecifikoval. Nejsou ale mezi nimi záznamníky letu, takzvané černé skříňky, které by mohly k odhalení příčin nehody podstatně přispět.

Kromě těchto trosek bylo z moře zatím vyzvednuto 50 těl obětí. Pátrání po dalších obětech a troskách má pokračovat ještě nejméně týden.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání