Prvním krokem k pohodově strávené dovolené je kvalitní smlouva s cestovní kanceláří. Poctivě ji prostudujte, vždyť kupujete zájezd, na který jste šetřili třeba celý rok. Ve smlouvě má být mimo jiné uvedené, na co máte během dovolené nárok, co můžete po cestovní kanceláři požadovat a co za to naopak ona smí požadovat od vás.

Nebojte se zeptat!

Sporné pasáže si nechte vysvětlit nebo konzultujte s právníkem, do smlouvy lze doplnit i další požadavky, které se týkají například výhledu na moře nebo vzdálenosti hotelu od pláže, včetně přesného názvu hotelu a jeho kategorie. Věnujte pozornost i kvalitě pojištění a také storno podmínkám v případě, že nebudete moct na zájezd odjet. Pamatujte! Nárok máte jen na to, co je v cestovní smlouvě! Za její plnění je zodpovědná kancelář, nikoli například hoteliér nebo dopravce.

Důležité

* Hlídejte si, zda je cestovní kancelář pojištěná proti úpadku (Jejich seznam najdete na www.ackcr.cz/pojistene-cestovnikancelare).

* Vždy si zajistěte kontakt na delegáta, se kterým se můžete spojit v případě komplikací.

* Cenu zájezdu navýší letištní taxy, palivové příplatky, pojištění, případně vízum. Zákon neukládá povinnost uvést tyto částky do smlouvy.

* Používejte selský rozum. Dovolená all inclusive v afrických státech za sedm tisíc se nekoná v prezidentském apartmá!

Vydejte se za teplem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

20 rad pro chytré čtení v katalozích
aneb Co se může stát

Prošly jsme nabídku cestovních kanceláří a vybraly informace, které můžou být zavádějící. Pokud si chcete být jisti, před podepsáním smlouvy se zeptejte, jak situace na místě ve skutečnosti vypadá.

1. Hotel*** – Hvězdy nemusí nic vypovídat o kvalitě hotelu, protože každá země má jiné standardy. Například české tříhvězdičkové úrovni odpovídá v Egyptě nebo Tunisku čtyř až pětihvězdičkový hotel.

2. Klidné prostředí (na okraji města) – na nákupy, zábavou nebo do restaurace půjdete hodně daleko, nebo si budete muset vzít (leckdy drahé) taxi.

3. Do centra pět minut pěšky – za centrum se považuje již jeho okraj a cesta do skutečného středu dění zabere obvykle jednou tolik času.

4. Zrenovovaný hotel – u některých jeho částí ještě může stát lešení, výhled můžete mít na staveniště nebo hromadu sutin po stavbě.

5. Bazén, lehátka, slunečníky zdarma – pokud chcete zabrat místo u hotelového bazénu, musíte si přivstat, v osm ráno jsou všechna lehátka zpravidla zabraná.

6. Pokoj s výhledem na moře – možná ho uvidíte jen cíp, když se hodně vykloníte.

7. Animační programy v areálu hotelu – hrozí, že vám do noci budou pod okny výskat rozjaření účastníci zájezdu.

8. V ceně: fitness, sauna, tenisové kurty atd. – obvykle se stává, že si je musíte zaplatit. Pokud jsou opravdu zdarma, bude tam přeplněno.

9. All inclusive (místní alkoholické nápoje) – lepší alkohol se připlácí.

10. Trezor na pokoji – si zaplatíte.

11. Vzrušující atmosféra – ruch diskoték vám nedovolí zamhouřit oka.

12. Hotel je 200 metrů od moře – může být i vzdušnou čarou! Na pláž se projdete.

13. Český tisk k dispozici – čekejte davy českých turistů.

14. Kontinentální snídaně – eufemismus pro chleba s máslem a kávou. (V kombinaci se servírovanou večeří hrozí, že budete trpět hlady).

15. Á la carte – výběr z jídelního lístku může být dost drahý.

16. Korálové podloží – vezměte si boty do vody.

17. Promenáda s množstvím obchůdků – zejména v afrických státech budete odrážet nepříjemné útoky obchodníků.

18. Menší soukromá pláž – nevejdete se tam!

19. Jednoduché vybavení pokoje – vzpomeňte si na ubytovnu pro studenty.

20. Pláž přes ulici – přejít ji je dobrodružství na několik minut.