Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapeček z babyboxu v Kadani: Pláče po mamince!

Chlapeček nalezený v babyboxu
Chlapeček nalezený v babyboxu  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: lac, ČTK - 
16. června 2009
11:32

Zdravého, asi dvouměsíčního chlapce našly ve 22:50 sestřičky z nemocnice v Kadani v tamním babyboxu. Hnědovlasý hlapec byl podle informací Blesk.cz čistý a dobře živený - zřejmě kojený. Váží 5,6 kg a měří 60 centimetrů.

Babybox v Kadani funguje od 1. června 2007 a chlapeček, pojmenovaný pracovníky nemocnice Vítek, je prvním dítětem, které do něj bylo odloženo.

"Nalezené dítě pojmenovali Pepík po řediteli nemocnice Josefu Maškovi," uvedl nejdříve předseda Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. Mašek však tuto informaci popřel. "Pan Hess je známý žertéř. Pravdou je to, že chlapce jsme dočasně pojmenovali Vítek. Toto jméno připadá v kalendáři právě na pondělí," vysvětlil.

Chlapeček nalezený v babyboxu Chlapeček nalezený v babyboxu | Helena Lacinová

Vyšetření podle Maška prokázala, že chlapec je zcela zdráv a netrpí ani žádnými neurotickými problémy. "Uvědomili jsme sociálně právní ochranu dětí, která se obrátí na soud. Ten by měl rozhodnout, do kterého kojeneckého ústavu bude chlapec převezen. Poté bude následovat nabídka k adopci, což by v případě jako je tento nemělo být nijak komplikované," doplnil.

jaha ( 18. června 2009 07:40 )

souhlasím. Kolikrát se adoptované dítě má mnohem lépe, než by vyrůstalo v problematické biologické rodině. Ve většině případech (samosebou vyjímky ale existují) rodiče po dětech, které se jim nedaří zplodit, po dětech touží a chovají je jak v bavlnce.

wings7 ( 16. června 2009 15:12 )

Rozhodně je lepší,že chlapeček je naživu a neskončil někde v igelitce v popelnici nebo zahrabaný v hnoji.To,že matka odložila dítě do babyboxu,neznamená,že je špatná.Dala šanci dítěti na nový život.Důvody,které ji k tomu vedly,jsou její osobní věc a polemizovat nad tím nemá cenu.Hlavní je,že je chlapeček v pořádku a je zdravý,to je v dané věci nejdůležitější!

farah ( 16. června 2009 14:48 )

do toho ale nikomu nic není, to si musí ta matka srovnat se svým svědomím sama

1pravda1 ( 16. června 2009 14:05 )

a přesto skončil v babyboxu. napadá mě jestli ho tam opravdu musela dát matka, a co vlastně bývá za pozadím těchto odložených dětí, přece se zjistí, že bylo někde porozeno, jestli bylo někdy u dětského lékaře-začne chybět na očkováních atd., co vyplácená mateřská. Pokud bylo dítě porozeno a nikde neregistrováno, je možné, že si to matka rozmyslí po několika měsících vzorné péče?

Zobrazit celou diskusi