I v těch nejvěhlasnějších se totiž občas najde 'bota', která může cizincům pořádně zamotat hlavu a Čecha šokovat. Co se o nás píše?

Když si zahraniční turisté, plánující výlet do naší republiky, čtou v průvodcích a pátrají po tom, co jsme za zemi, mnohdy se nestačí divit.

Lonely Planet: Pozor na bosé návštěvy

Jeden z nejznámějších světových průvodců Lonely Planet (Central Europe z roku 2007) se rozpovídal o našich zvycích. Píše, že jdete-li na návštěvu, doneste kytici a v předsíni zujte boty. Ránu nám tento průvodce zasadil upozorňováním na nepoctivé pražské taxikáře a kapsáře, kteří prý kradou nejvíc v tramvajích číslo 22 a 9. Suchá nit nezůstala ani na historii. „Zmiňuje se i o městě Tábor, kam zve rámeček věnovaný 'náboženské sektě husitů',“ říká Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ani naši policisté na tom nejsou nejlépe. Průvodce doporučuje, že pokud nemluvíte česky, nemá smysl se na ně obracet. Podle autorů jsou Češi rasisté vůči Romům a mohou nadávat, nebo útočit na návštěvníky tmavé pleti. Něco hezkého na nás ale našli: lesy, které stále zabírají třetinu země.

Dorling & Kindersley: U piva do 'zavíračky'

I jindy precizní německé průvodce se čas od času ve svém hodnocení netrefí. Například kniha vydavatelství Dorling & Kindersley. Průvodce píše, že se v restauracích na jídelníčku uvádí váha masa. Podle autorů jde o pozůstatek z válečných časů. Pamatují si naši lásku k pivu. Jsme prý na pivo tak hrdí, že bychom ho nevypili z plechovky, proto je plechovkový mok určen hlavně na export. Udivuje je, že někde číšník donese další pivo, aniž byste si ho objednali. „Zvyk prý vychází z toho, že když Češi přijdou do hospody, předpokládá se, že tam vydrží do zavírací hodiny,“ říká Okamura.

Čikiu No Arukikata: Chleba jménem knedlík

O Česku 'perlí' i japonský průvodce Čikiu No Arukikata. Podle něj jsou knedlíky něco jako chleba, Japonci proto mají tendenci mazat si na ně omáčku. Japonské turisty je také nutné připravit na fakt, že Češi smrkají na veřejnosti do kapesníku. „Dokonce se tam popisuje, jak Češi nejprve žmouláním kapesníku v kapse hledají na látce volné místo, kam ještě nesmrkali,“ říká Tomio Okamura. I když jsme od cizinců dostali pár pořádných pohlavků, jedno nám ale zahraniční průvodci přece jen přiznaly - že máme opravdu nejlepší pivo na světě.