Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na Ještědu vyměňují anténu

Na Ještědu vyměňují anténu
Na Ještědu vyměňují anténu  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, brum - 
12. června 2009
14:00

České radiokomunikace zahájily v pátek odpoledne chystanou výměnu antény na Ještědu. Složitá operace měla začít už ráno, ale zabránila tomu hustá mlha a vítr.

Mluvčí společnosti Marie Fianová řekla, že pokud se nepodaří anténu vyměnit během pátku, dokončí radiokomunikace výměnu zřejmě v sobotu, kdy už by mělo být podle předpovědi stálejší počasí.

"Do 15 hodin jsme sejmuli tři díly staré antény, pak se musí natáhnout kabel a teprve potom se bude montovat nová anténa," dodala. Radiokomunikace potíže s počasím předvídaly a speciální dvourotorový ruský vrtulník Kamov Ka-32 se švýcarskou posádkou si pronajaly na tři dny.

Vrtulník měl poprvé vzlétnout v 08:00 a práce měly skončit dnes v 19:00. Prodloužení výměny přes víkend by omezilo hlavně turisty. Je totiž uzavřena příjezdová komunikace na Ještěd, cesty pro pěší a na vrchol nejezdí ani lanovka.

Výměna antén souvisí s digitalizací pozemního televizního vysílání. Těžkotonážní vrtulník musí vzlétnout celkem osmkrát, nejprve postupně sejme čtyři díly staré antény a pak na vrchol usadí čtyři díly antény nové. "Náročné operaci za desítky milionů korun předcházelo přepojení vysílání do provizorní antény, která od 28. května zajišťuje vysílání z Ještědu," upřesnil vedoucí útvaru rozvoje a investic Jiří Vykydal.

Nová, 20 metrů dlouhá anténa převezme vysílání na konci července. Nebude plným výkonem vysílat na sever a severozápad, kde leží Německo a Polsko. Bude vysílat analogový signál i digitální programy České televize a od příštího roku i komerčních televizí. Souběh obou vysílání skončí v listopadu 2011.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi