Části svazků, které tajná bezpečnost na slavného zpěváka vedla, zveřejnil jako první server časopisu Týden. Podle nich byl důvodem, proč StB Matušku monitorovala, skutečnost, že část jeho rodiny emigrovala do Západního Německa.

Čtěte také:
Vdova po Matuškovi na Vyšehradě: Waldo, tady se rozloučíme!

Fotogalerie
5 fotografií

Část svazku je například věnovaná tomu, jak byl Matuška vyhozen z karlovarského souboru Kaťuša. „Celkovou výchovu souboru vedl západním směrem a nechtěl nacvičovat pokrokové a socialistické písně. Je obdivovatelem západního způsobu života a snažil se tomuto žití sám přizpůsobit. Jeho vystupování a jednání bylo dosti páskovské," píše se o Matuškovi.

Další z informátorů na zpěváka prásknul, že měl mít během karlovarského filmového festivalu sexuální styk s italskou sexbombou Lollobrigidou. Zároveň ale informátor uvedl, že Matuška o této své milostné avantýře velmi nerad mluví.

V jiném záznamu pak stojí: „Není schopen ukázněného chování v ČSSR a representačního chování v zahraničí. Nedoporučuje se jeho výjezd do NDR". Ve svazku se také píše, že Matušku k emigraci do USA přesvědčila jeho manželka Olga Blechová.

Problémem svazků ale zůstává jejich důvěryhodnost. Řada informátorů si totiž své udání vymýšlela, buď ze strachu nebo ze závisti.