Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pandemie prasečí chřipky zasáhla 22 škol!

Prasečí chřipka
Prasečí chřipka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
12. června 2009
09:50

Virem tzv. prasečí chřipky se nakazilo 139 dětí v 22 školách v oblasti Madridu! Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyhlásila nejvyšší stupeň rizika šíření pandemie!

Většina postižených dětí v Španělsku pochází z jedné školy na madridském předměstí Leganes. Prvního června místní úřady uvedly, že nemoc se pravděpodobně objevila u jednoho žáka, který se zřejmě virem nakazil při pobytu ve Spojených státech. Od té doby byl virus postupně zjišťován v dalších školách v Leganes a přímo v Madridu.

Ještě ve středu ministerstvo zdravotnictví uvádělo, že nákaza byla zjištěna v 18 školách a u 122 dětí.

Celkově virus chřipky A(H1N1) postihl ve Španělsku již 488 lidí. Španělsko bylo první evropskou zemí, která oznámila výskyt prasečí chřipky na svém území, a po Británii druhým nejpostiženějším státem kontinentu.

Vir se dosud šířil hlavně v USA, Kanadě a Mexiku, kde se také v dubnu prvně objevil. Nyní se vyskytlo velké množství případů i v Austrálii. V Česku jsou zatím registrovány čtyři případy nákazy, všechny byly dovezeny z USA.

Ve světě jsou v současné době kontaminovány virem "prasečí chřipky" desetitisíce lidí v 74 zemích. Podlehlo jí dosud 144 osob. WHO ale upozornila, že vyhlášení pandemie nevypovídá nic o závažnosti choroby, ale jen o jejím šíření. Většina pacientů měla jen mírné příznaky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi