Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prasečí chřipka: WHO vyhlásil pandemii!

Laboratoře po celém světě mají plné ruce s vyhodnocováním vzorků od lidí s podezřením na prasečí chřipku
Laboratoře po celém světě mají plné ruce s vyhodnocováním vzorků od lidí s podezřením na prasečí chřipku  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, brum - 
11. června 2009
17:03

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek kvůli šíření takzvané prasečí chřipky vyhlásila pandemii. Pandemie se naposledy na světě objevila v roce 1968.

Podle posledních dostupných informací Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí zdravotníci zaznamenali dosud zhruba 28.000 případů nákazy takzvanou prasečí chřipkou v bezmála osmi desítkách zemí. Vir A(H1N1) připravil o život 141 osob.

Kvůli šíření choroby se ve čtvrtek v Ženevě sešel krizový výbor WHO. Rozhodl se přikročit k vyhlášení posledního stupně své šestibodové škály. Vir se totiž začal šířit i mezi kontinenty a přenáší se stále častěji z člověka na člověka, upřesnil mluvčí WHO Gregory Hartl. Zdůraznil, že vyhlášení pandemie nevypovídá nic o závažnosti choroby, ale jen o jejím šíření. Většina pacientů měla jen mírné příznaky.

"Pandemický znamená globální, nemá to ale žádný význam, co se týče závažnosti či mírnosti onemocnění," uvedl Hartl.

Podle dostupných informací se nyní státy WHO, kterých je 193, budou muset zaměřit na intenzivnější boj s chřipkou. Měly by se také zásobit očkovací látkou. Současná vakcína proti sezónní chřipce ale proti viru A(H1N1) neúčinkuje. Vědci nyní vyvíjejí nové očkování.

Vir se dosud šířil hlavně v Americe, Mexiku a Kanadě. Nyní se vyskytlo velké množství případů i v Austrálii. "Testovali jsme v posledních dvou týdnech 5500 lidí. To je víc osob, než kolik jsme jich testovali za celou chřipkovou sezonu," řekl premiér australského státu Victoria John Brumby. Odborníci kvůli rychlému šíření nemoci proto požadovali po WHO, aby pandemický stupeň zvýšila.

V Česku jsou zatím registrovány čtyři případy nákazy, všechny byly dovezené z USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi