Generální ředitel BBC Mark Thompson v březnu avizoval, že kvůli ekonomické krizi bude společnost muset v příštích třech letech snížit svůj rozpočet o 400 milionů liber (zhruba 12,5 miliardy korun). Za poslední čtyři roky zrušila BBC 7200 pracovních míst a dalších 1200 se chystá seškrtat v nejbližších měsících.

Omezení nákladů se promítlo i do mezd vedoucích manažerů a nejpopulárnějších televizních či rozhlasových pracovníků BBC. Přední novináři veřejnoprávní instituce pobírají roční plat až 100.000 liber (přes tři miliony korun). Teď je čeká snížení mezd o 25 až 40 procent, oznámil jim Thompson na hromadné schůzi.

"Žádná organizace není imunní vůči ekonomickému klimatu a my musíme šetřit prostředky. Ekonomické tlaky se týkají i honorářů talentovaných pracovníků," uvedl mluvčí BBC.

Někteří z novinářů BBC si stěžovali, že jim budou mzdy sníženy, zatímco přední manažeři společnosti se rozhodli pro dočasné zmrazení svých platů, které může být kdykoliv zrušeno. "Všechny chyby nadělali manažeři, ale vybírají si to na talentu," uvedl agent několika známých tváří BBC.