Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pivní agent Blesku hledá: Nejhorší hospody Česka

Pivní agent Blesku
Pivní agent Blesku  (Autor: Blesk)
Autor: rg - 
16. června 2009
05:00

Skutečné léto už čeká za dveřmi, příští týden jsou tu tropy! A národ pivařů bude mít pořádnou žízeň. Málokdo za horkého dne odolá orosené sklenici zlatavého pivního moku.

Jak si ho ale nejlépe vychutnat? Blesk má pro vás pět pivních »vychytávek« od sládka Jima Kocha. Díky těmto tipům bude pivo ve vašich rukou ještě lepším letním nápojem…

1. Na slunce jen hnědé sklo!
Pokud se chystáte s partou na pláž či louku, určitě si vyberte na párty pivo v hnědých lahvích (jako opak k zeleným či průhledným lahvím). Příliš mnoho světla (a hlavně přímého slunečního žáru) dokáže pivo pořádně »zhnusit«. Hnědé lahve chrání zlatý mok před slunečními paprsky lépe než jiné.

2. Láhev nepokládejte!
Skladujte pivo "na stojáka" v chladné komoře anebo ve dveřích chladničky, nikdy ne naležato. Když totiž uskladňujete pivo tímto "ležatým" způsobem, mnohem víc ho vystavujete drobným účinkům kyslíku – a to ho dokáže opravdu dost znehodnotit.

3. Klidně ho znovu ochlaďte!

Nebojte se znovu ochladit vaše pivo. To, že by se nemělo teplé pivo opět zchladit, je jen přežitý mýtus. V čím větším chladu pivo udržíte (1,7 až 4,5 stupňů Celsia je optimální teplota), tím déle vydrží čerstvé a chutné. I když se ohřeje na pokojovou teplotu, klidně ho znova zchlaďte. Když se však pivo ohřeje až příliš, například když ho necháte v rozpáleném autě po celý den, velmi rychle své kvality ztratí, příliš se totiž překysličí a dostane těžko definovatelnou známou »kartonovou« příchuť.

Miss pivo 2009 v Žatci Miss pivo 2009 v Žatci | Helena Lacinová


4. Ne do kýblu s vodou!
Než abyste ho měli umístit jen do kýblu s ledem či nádoby se studenou vodou, raději skladujte pivo v přenosné chladničce s poklopem. Nejenže chladnička nebo chladicí box udrží vaše pivo déle studené, ale o mnoho lépe ho ochrání před sluncem, které je největším nepřítelem kvality piva.

5. Zapomeňte na studenou sklenici!
Nejlepší způsob, jak si vychutnat pivo, je pít ho z poháru s pokojovou teplotou, nikdy ze studeného, nebo dokonce zmrazeného poháru. Studený pohár dokáže chuť a aroma piva znehodnotit. A navíc – v případě, že jste poháry chladili v lednici, určitě nabraly aroma všech potravin okolo.


Pivní agent Blesku hledá: Nejhorší hospody Česka

Máte už plné zuby drahého piva z nemytých trubek, pivních patoků, podmíráků nebo neochotné obsluhy? Staňte se pivním agentem Blesku a posílejte nám na e-mail online@blesk.cz "usvědčující" důkazy – fotky a videa neupravených číšníků, šizených účtenek, zaneřáděných WC, špinavých sklenic…

Zkrátka všechno, co podle vás kazí pověst českého piva a pohostinství. Z vašich příspěvků pak vytvoříme nemilosrdnou galerii nejhorších hospod Česka a antičíšníků.

jorge88 ( 2. července 2009 11:13 )

Hostinec sem zaslal tak jak stojí a nedostal jsem odpovět jestli to došlo do bleku

matematik ( 11. června 2009 07:51 )

Slovo optimální se netupňuje, přesněji řečeno stupňují jej pouze nevzdělaní idioti, jaké zřejmě zaměstnává Blesk.

Zobrazit celou diskusi