Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaře obvinili: Matka zemřela při porodu, dítě přežilo

Roman Bečka a jeho tři synové zůstali sami. Požadují odškodnění ve výši 240 tisíc pro každého.
 (Autor: autorka)
Autor: Jana Ulrichová - 
11. června 2009
05:34

Případ Romana Bečky (37) ze Skalice, kterému loni v litoměřické nemocnici zemřela při porodu manželka Vendula (†31) a on zůstal sám se třemi syny, míří k soudu.

Jako první se bude řešit žaloba na odškodnění. Za rodinu ji podala pražská advokátka Klára Slámová. Žádá částky po 240 000 korunách pro syny a manžela, na které mají nárok ze zákona. Celkem necelý milion korun.

„Už v únoru jsem vyzvala nemocnici k zaplacení jednorázového odškodnění a k zahájení jednání o mimosoudním vyrovnání,“ řekla advokátka s tím, že nemocnice se ale ani k jednomu neměla. Její ředitel Leoš Vysoudil se odvolával na odpovědní pojišťovací smlouvu. „Příslušná pojišťovna rozhoduje o plnění z pojistné smlouvy až na základě pravomocných rozsudků,“ uvedl.

Advokátka to ale označila za nesmysl. Podala proto žalobu na zákonné odškodnění pro tři pozůstalé děti Davida (13), Romana (12), Míšu (1) a manžela Romana (37) v celkové částce 960 000 korun. „Kluci zůstali bez mámy a nemocnice se pořád tváří, jako když se nic nestalo. Když vidím, jak se k tomu staví, jsem rád, že to nakonec bude řešit soud,“ řekl Roman Bečka.

Vendula Bečková zemřela 22. března 2008 po porodu v litoměřické nemocnici. Vykrvácela po císařském řezu. Lékaře Otmara S., který porod vedl, policisté letos v březnu obvinili z ublížení na zdraví. Podle nich zavinil její smrt nešetrným vyjmutím plodu z dělohy. Novorozeného chlapečka Míšu se zdravotníkům podařilo zachránit.

Thyronx ( 11. června 2009 17:49 )

Hlavne aby bylo ZDARMA! Nemam pravdu? Takove ty serialy a la socialismus jako Nemocnice na kraji mesta az po Nove osudy si strcte za klobouk! Na to Vam skoci tak nejaky vesnican. Uroven zdravotnictvi v CR odpovida tomu, jak stat urcuje. Lekare plati stat a stat na Vasem zdravi ma urcite mensi zajem nez Vy sami! Lekare ma platit pojistovny pacientu a PACIENTI SAMI. Spatny lekar nema klientelu a chcipne zahy hlady. Nikoliv vsak v socialismu. Navic je u vas lekar nepotrestatelny. Uz jste videli lekare ktery v CR skoncil ve vezeni? Ja ne. Ovsem totez plati pro drazsi leky ktere bud musite doplacet ze sve kapsy nebo je vubec nedostanete. Jsou jen pro VyVolene. Soukrome zdravotnictvi je jedine reseni ktere resi kvalitni peci, a zajem lekaru o pacienty. Nanestesti 99% z Vas je nikdy nepoznalo. Pekny pozdrav z imperialisticke USA. Pral bych Vam zdravotni peci jakou mam ja.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání