Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pád zelených odstartovala "kráva"

Martin Bursík si přiznal porážku
 (Autor: Petr Merta)
Autor: Tomáš Belica - 
10. června 2009
05:00

Trvalo to přesně tři roky a zelení se z vrcholu propadli až na dno. Volby v roce 2006 je poprvé dostaly až do sněmovny a mnozí lidé do nich vkládali naděje zklamané ODS i ČSSD. Zkazili si ale, co mohli. Je tím vinen jen šéf strany Martin Bursík, nebo oba zelení milenci?

Pád odstartovala podle politologa Zdeňka Zbořila »kráva«. Tak v omylem odeslaném mailu nazval Bursík rebelku Olgu Zubovou. „Už od sjezdu v roce 2007 se objevovaly nekalé praktiky, od »krávy« až po rozchod s Kuchtovu. Jeden e-mail toho dokázal hodně,“ říká Zbořil.

Na problémy měli však zelení už zaděláno ve chvíli, kdy před třemi lety slavili vstup do sněmovny. „Mluvili dvěma jazyky. Kuchtová zastávala zelené křídlo, ale Bursík byl realista a dělal koalici ústupky,“ míní politolog Jan Kubáček.

Bursíkův postup »silou« způsobil jen další rozkol, trucy a odchody. Své v tom podle opozice ve straně sehrála i Bursíkova milenka Kateřina Jacques. Kolegyně poslankyně začala postupně nesnášet.

A pak se navíc jako výrazná tvář eurokandidátky ztrapnila neznalostí biomasy. Zeleným už nepomohlo ani to, že si z toho v euroklipech snažili dělat legraci.


STRANA ZELENÝCH: JAK ŠEL ČAS

Červen 2006 (6,29 %)
Po roce v roli šéfa strany přivádí poprvé Martin Bursík zelené do sněmovny. V kampani mu výrazně pomohl šéf mediální agentury Médea Jaromír Soukup, který investoval 10 milionů korun.

Leden 2007 (11,1 %)
Tři ministři za zelené usedají v trojkoaličním kabinetu premiéra Mirka Topolánka, Martin Bursík se stal vicepremiérem a přes některé plané vzdory vždy drží s Topolánkem »basu«.

Září 2007 (9,1 %)

Odchází ministryně školství Dana Kuchtová a Bursík získává protivníka nejen v ní, ale hlavně v jejím náměstkovi Jaromíru Soukupovi, jehož miliony mu pomohly vyhrát volby.

Leden 2008 (8,2 %)

Blesk usvědčil Bursíka, že žije s Kateřinou Jacques. Zelení milenci se podle stranické opozice snaží stále víc zcela ovládnout stranu a Jacques pak odstavit zelené kolegyně v Poslanecké sněmovně.

Únor 2008 (9,4 %)

„Kaťuško, rozdrtíme je silou,“ píše v e-mailu Bursík Jacques, jak zatočí s opozicí. Olgu Zubovou, která ze zdravotních důvodů nepřišla na volbu prezidenta, nazve krávou a omylem jí mail pošle.

Září 2008 (8,4 %)
Bursík tvrdě upevnil svoji moc na sjezdu. Dosáhl odvolání dvaceti odbojných členů republikové rady, což jedna z postižených Dana Kuchtová označila jako »neférové a nedemokratické«.

Říjen 2008 (7,1 %)

Fiasko utržili zelení ve volbách, nedostali se ani do jednoho zastupitelstva, nezískali žádného senátora. Rebelové to ohodnotili následovně: „To je výsledek naší loajality k vládní koalici!“


Březen 2009 (5,3 %)
Ze strany je vyloučena Kuchtová, která založila uvnitř strany frakci Demokratická výzva a také Jakubková a Zubová. Kuchtová zakládá vlastní stranu, jíž sponzoruje Soukup. Rebelky potápějí vládu.

Duben 2009 (5,6 %)

Dvojka a tvář kandidátky do eurovoleb Kateřina Jacques se ztrapnila před národem. V televizi neuměla vysvětlit, co je to biomasa, tedy hlavní předvolební téma Strany zelených.

Červen 2009 (květen 5,3 %)
Totální fiasko zelených ve volbách do europarlamentu, získávají jen 2,06 % a nemají nárok na žádného poslance. Bursík rezignuje z postu šéfa strany a nechce už ani kandidovat do sněmovny.

zoadz ( 10. června 2009 18:53 )

Já si myslím, že pád zelených odstartoval vůl. Protože poslat SMS-ku zrovna někomu, koho pomlouvá, tak to je fakt terno! Ještě, že nemá v ruce pomyslný kufřík s atomovkou a nespletl by si ho.

gordon ( 10. června 2009 15:39 )

konečně se zelení milenci dostali tam,kam oba patří .... a občané se dočkali...

simeon ( 10. června 2009 09:08 )

teda fuj, takhle veřejně označí Kačku v novinách..... (ale je to trefné, to zase jo )

gogo ( 10. června 2009 08:53 )

odstartovala úplně jiná kráva ......

bobina ( 10. června 2009 07:24 )

k tomu není co dodat,i když žena by se takto urážet neměla!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa