Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Za smrt parašutistky (16) nebude nikdo potrestán

Autor: zb - 
9. června 2009
15:20

Za smrt mladé parašutistky Terezy N. (+16) z Chrudimska nebude nikdo potrestán. Dívka se při svém prvním seskoku padákem zabila na letišti v Erpužicích na Tachovsku.

Tachovský soud v úterý zprostil obžaloby dva instruktory parašutismu Miroslava Bureše (31) a Lukáše Drašara (31). Obžaloba i znalec z oboru parašutismu tvrdili, že oba muži porušili snad všechny předpisy, které se porušiit dají. Hrozil jim trest vězení až na pět let. „Dívka nebyla pro seskok dostatečně vycvičená. Padáky měly prošlou technickou prohlídku i životnost. Chyběla pečeť o správném zabalení. Dívku neměly pustit do letadla,“ vyjmenovávala prohřešky instruktorů státní zástupkyně Hana Stehlíková.

Mrtvé parašutistce Tereze Novotné z Chrudimska bylo pouhých 16 let Mrtvé parašutistce Tereze Novotné z Chrudimska bylo pouhých 16 let | Zbyněk Schnapka

Tereza vyskočila z letadla a výtažné lano, které otevírá padák jí skončilo pod pravou paží. Z výšky 700 metrů se pak řítila k zemi, kam dopadla rychlostí asi 144 km/h. Byla na místě mrtvá. Podle patologů prožívala sekundy před smrtí panickou hrůzu. Oba instruktoři vinu za smrt dívky odmítají. „Co se mi klade za vinu, za to nemohu. Šlo o řetězec nešťastných okolností,“ hájil se Bureš, který stál u dveří letadla, když dívka vyskakovala. „Dívka zpanikařila. Život si mohla zachránit, kdyby otevřela záložní padák. Hlavní příčinou bylo to, že hlavní padák neměl svou plnou funkci, protože se otevíral v nestandardní poloze. Byl ale funkční,“ tvrdil Drašar.

Soud u mužů neshledal závažné a přímé porušení povinností. Více než ze závěru znalců vycházel soud z výpovědi lidí, kteří se kurzu s mrtvou dívkou zúčastnili. „Všichni prohlásili, že kurz byl dostačující. Všechno, co potřebovali vědět pro zvládnutí seskoku se naučili a instruktor je z toho i zkoušel,“ uvedl při zdůvodňování rozsudku soudce Josef Junek.

Co měli podle znalce porušit instruktoři:
Padáky měl propadlou technickou prohlídku
Padák měl prošlou životnost.
Záložní padák měl prošlou životnost.
Na záložním padáku mrtvé dívky nebyla pečeť o zabalení. Padák tak nesmí do provozu.
Na záložním padáku chyběl nůž, kterým by si dívka v případě nutnosti přeřízla šňůry.
Příprava dívky před seskokem nebyla dostatečná
Instruktoři neprovedli závěrečné přezkoušení dívky, i když tvrdí, že ano a předložili i protokol o závěrečném přezkoušení.

Co měla porušit podle znalce mrtvá dívka:
Dívka při skoku ze dveří letadla nedržela ruce a nohy u sebe, jak měla. Končetiny roztáhla. Ty ale mají být u sebe, aby nepřišly do otevírajícího se padáku.

gfgfgf ( 10. června 2009 15:54 )

instruktora potrebujes.Poradnyho-ne takovyhle smejdy/hodne mirne receno!!!/ !!!!!!!!!!!!!!

mouse ( 9. června 2009 16:13 )

Mám si jako zájemce o skákání nastudovat tyto předpisy sám, kontrolovat pečetě na padácích, dobu životnosti, vygooglovat si správnou techniku? Potřebuju potom tedy nějaké instruktory? Nebylo by lepší je pověsit za vocas do průvanu ať se vzpamatujou??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání