Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Masakr v Mexiku: Zahynulo 16 ozbrojenců a dva vojáci!

Autor: ČTK, pal - 
8. června 2009
10:03

Při dvouhodinové přestřelce v centru hotelové části v mexickém Acapulku přišlo v noci na neděli o život 16 ozbrojenců a dva vojáci. Tři další vojáci a tři kolemjdoucí byli zraněni. Turisté z několika menších okolních hotelů museli být evakuováni.

Uvedly to agentury s odvoláním na nejmenovaného činitele mexické armády.
Podle plukovníka, který útok proti ozbrojencům vedl, přestřelka vypukla poté, co armáda získala informace o tom, že v jednom z domů v hotelové zóně se nacházejí ozbrojenci. Když vojáci k domu v sobotu pozdě v noci dorazili, zahájili prý ozbrojenci palbu útočnými puškami. Při přestřelce, která trvala až do nedělního rána, zaútočili ozbrojenci údajně také 50 granáty. Na pomoc jim přišlo i několik dalších bojovníků, kteří však v boji také přišli o život.

Na místě vojáci zabavili 36 pušek, 13 brokovnic, dva ruční granáty, 13 tříštivých ručních granátů, 3525 nábojnic, 180 zásobníků a osm vozidel.

Plukovník dnes místo, kde se přestřelka odehrála, ukázal novinářům, se kterými však z bezpečnostních důvodů hovořil pod podmínkou anonymity, skryt za lyžařskou masku. V domě prý vedle útočníků vojáci našli i čtyři policisty státu Guerrero. "Našli jsme je takhle, spoutané, a tvrdí, že byli uneseni," řekl armádní plukovník. "Takže, pokud byli uneseni, jak říkají, tak jsme je zachránili."

Agentura Reuters se domnívá, že ozbrojenci patřili k některému z drogových kartelů. Proti těm zahájil v roce 2006 mexický prezident Felipe Calderón kampaň, při které rozmístil desítky tisíc vojáků po celé zemi. Zločinnost související s výrobou a pašováním drog si za poslední dva roky v Mexiku vyžádala téměř 9000 lidských životů.

Podle zpravodaje BBC by dnešní přestřelka mohla mít zničující dopad na turistický ruch v Acapulku. Turistický průmysl, který v Mexiku patří ke klíčovým zdrojům příjmu, byl zasažen již na přelomu dubna a května kvůli obavám z nákazy virem takzvané prasečí chřipky.

gogo ( 8. června 2009 11:43 )

OZBROJENCI ??? Teroristé, partyzáni, lupiči nebo co ???

Zobrazit celou diskusi